Jože Bartolj
Andrej Jerman
Helena Križnik
Primorski dnevi na Korošekm (foto: KKZ)
Primorski dnevi na Korošekm

19. Primorski dnevi na Koroškem

21.10.2019, 11:16 Matjaž Merljak

Kulturna izmenjava med avstrijsko Koroško in Primorsko traja že 37 let. Od danes do konca oktobra bodo potekali že 19. Primorski dnevi na Koroškem. Pripravlja jih Krščanska kulturna zveza iz Celovca v sodelovanju z Zvezo slovenske katoliške prosvete v Gorici in Slovensko prosveto iz Trsta.

Politično omizje je naslov prve prireditve, ki bo potekala v ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 18. uri v Tischlerjevi dvorani v Celovcu. Sodelujejo tudi: NSKS, EL, SSO, SSk. Na večeru bodo predstavili in predvajali dokumentarec Za slovenski glas, ki opisuje potek in izvolitev olajšanega načina izvolitve slovenskega predstavnika v Deželni svet Furlanije Julijske krajine. Predstavili bodo tudi publikacijo Boj za narodne pravice in demokracijo, v razpravi pa govorili o povojnem obnavljanju političnega življenja Slovencev v sedanjih mejah Italije.

Deželni volilni zakon za izvolitev Deželnega sveta Furlanije-Julijske krajine vsebuje člen 28, ki omogoča olajšano izvolitev slovenskega predstavnika. Gre za edino zakonsko določilo v Italiji, ki uspešno omogoča slovenski narodni skupnosti v FJK, da si samostojno izvoli svojega predstavnika v deželno zakonodajno telo. Kako je do tega člena prišlo, kakšna so bila nasprotovanja, težave in številna posvetovanja, je povzeto v dokumentarcu Za slovenski glas, ki ga je režiral mladi Daniel Peteani iz Podgore. Dokumentarec je nastal v sklopu projekta Zastavimo skupne moči za skupne cilje ob 10. obletnici smrti dr. Mirka Špacapana, ki ga je finančno podprla Avtonomna dežela FJK s sredstvi iz zaščitnega zakona in vsebuje pričevanja glavnih takratnih političnih akterjev na ravni dežele in slovenske narodne skupnosti. Dogodki so se odvijali v drugi polovici leta 2006 in v prvih mesecih leta 2007, v obdobju, ko je slovenska narodna skupnost v FJK imela v Deželnem svetu kar pet svetnikov, ki pa so o členu za olajšano izvolitev slovenskega predstavnika imeli različna mnenja in stališča. Glavno vlogo je odigral takratni deželni svetnik stranke Slovenske skupnosti Mirko Špacapan, ki je s pomočjo deželnega tajnika Damijana Terpina in člana deželnega tajništva Andreja Berdona uspel zbrati dovolj konsenza, da je bil omenjeni 28. člen deželnega volilnega zakona marca 2007 tudi odobren. Poleg Mirka Špacapana, ki je istega leta umrl zaradi hude bolezni, v dokumentarcu nastopajo takratni deželni predsednik Riccardo Illy, bivši deželni svetniki Tamara Blažina, Igor Kocijančič, Igor Dolenc, Cristiano Degano in Bruna Zorzini Spetič, že omenjena Damijan Terpin in Andrej Berdon ter sedanji deželni svetnik SSk Igor Gabrovec. Slednji je bil aprila 2008 prvi izvoljen na podlagi omenjenega člena ter nato po isti poti potrjen leta 2013 in 2018. Dokumentarec je tudi poklon dr. Mirku Špacapan, ki je bil dolga leta med glavnimi političnimi osebnostmi na Goriškem in v deželnem okviru. Njegov prerani odhod je pustil globoko praznino ne samo v vrstah SSk, h kateri je pripadal, temveč tudi v celotni slovenski narodni skupnosti v FJK. Dokumentarec je bil premierno predvajan 26. avgusta 2019 v Gorici.

Politično omizje
Politično omizje © KKZ

V Ražunovi dvorani v Št. Petru v Rožu bo v sredo, 23. oktobra, ob 11.15 Mladinska glasbena grozljivka Cvetličarna. Gostuje Mladinska gledališka skupina M+ iz Števerjana

V petek, 25. oktobra, bodo na sporedu trije dogodki: ob 11. uri bodo v Tischlerjevi dvorani v Celovcu predstavili publikacije, med njimi dokumentarno monografijo ob obletnici smrti Alojza Rebule, popoldne bo Slovenski spored ORF imel oddajo s primorskimi kulturniki, zvečer ob 18.30 bo v mali dvorani mestne hiše v Borovljah srečanje glasbenih šol pod geslom Dober večer, sosed!

V farnem domu v Selah bo v soboto, 26. oktobra 2019, ob 19.30 komedija v dveh delih: Bosa v parku (Neil Simon). Gostuje Dramski odsek PD Štandrež. V nedeljo, 27. oktobra 2019, bo v farni cerkvi v Ziljski Bistrici pri sveti maši ob 10.30 pel Cerkveni zbor iz Ukev. Zadnji dogodek bo v sredo, 30. oktobra 2019, ob 11. uri. Šlo bo za odprtje razstave Pater Stanislav Škrabec tako in drugače (o življenju in delu jezikoslovca Stanislava Škrabca), ki bo v knjižnici Univerze Alpe-Jadran v Celovcu. Razstava bo na ogled tri tedne.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu , Kultura
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...