Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje v Lemontu (foto: SCC Lemont)
Praznovanje v Lemontu | (foto: SCC Lemont)

Še rastemo

Slovenci po svetu | 15.10.2019, 11:44 Matjaž Merljak

To je bilo geslo praznovanja 25. obletnice Slovenskega verskega središča v Lemontu pri Chicagu v ZDA. Gost je bil nadškof Stanislav Zore, ob prazniku so pripravili več zanimivih dogodkov, vse pa je pretresla smrt mlade župljanke.

Praznično je bilo v Lemontu od pomladi naprej. Med drugim je bila aprila spominska maša za vse pokojne. Takrat pel zbor Špendov, ki se imenuje se po patru Venedelinu Špendovu.

Osrednje praznovanje je bilo na Slomškovo nedeljo, saj je blaženi Anton Martin zavetnik središča, prav tako je bila pogodba med nadškofijo in frančiškani za pastoralno oskrbo rojakov podpisana v septembru pred 25-imi leti.

Glavna slovesnost je bila 22. septembra in gostje so bili: ljubljanski nadškof Stanislav Zore, provincial frančiškanov p. Marjan Čuden, p. Tadej Strehovec in p. David Šrumpf, ki je oral ledino verskem središču, zdaj pa deluje v Avstraliji. Tudi hrvaški kustos je bil navzoč in bližnji duhovniki, povabili so tudi duhovnike slovenskega rodu.

Pri praznični sveti maši v Lemontu
Pri praznični sveti maši v Lemontu © SCC Lemont

Logotip praznovanja 25-letnice
Logotip praznovanja 25-letnice © SCC Lemont
Logotip letošnjega praznovanje je pripravil faran Marko Puc, pri tem je sodelovalo več otrok slovenske šole, celotno organizacijo praznovanja pa so zaupali posebnemu odboru. Tega je nekaj časa vodila mlada župljanka, ki pa je zaradi bolezni morala vajeti predati v druge roke. Ravno v tednu pred praznovanjem je odšla v božje naročje in pogrebna slovesnost v soboto, 21. septembra, je bila svojevrstna duhovna priprava v srebrnem jubileju.

V četrtek pred praznično nedeljo je zapel pevski zbor Megaron, sestavljen iz bivših dijakov in dijakinj škofijske gimnazije v Šentvidu v Ljubljani, v soboto, 21. septembra je bilo v Slovenskem katoliškem centru še t.i. Theology on tap srečanje p. Tadeja Strehovca na temo Svoboda govora in verska svoboda v času politične korektnosti. Praznovanje 25-letnice so zaključili 13. oktobra z misijonskim kosilom v Slovenskem katoliškem Centru. Gostja je bila misijonarka med Inuiti (Eskimi) sestra Dorica Sever.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...