Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Zore na Brezjah skupaj z romarji molil za mir

| 26.10.2019, 13:46

27. oktobra bo minilo 33 let od molitve za mir v Assisju. Sveti papež Janez Pavel II. je leta 1986 v tem Frančiškovem mestu zbral predstavnike različnih svetovnih verstev, da bi skupaj molili za mir. V tej želji so se dopoldne povezali romarji tudi v slovenskem narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah. Naslov letošnjega srečanja Duh Assisija je "Edinost v različnosti". Slovesno somaševanje je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

"Naš svet in dogajanje v njem dejansko poganja različnost, ali bolje, poganja ga napetost, ki jo povzroča različnost. Voda, ki napolnjuje jezero, je polna energije, a dokler ta voda ne začne teči, dokler se v slapu ne spusti v globino, dokler v padcu ne požene mlinskega kolesa ali turbine elektrarne, je ta energija mrtva. Šele ko je v gibanju, šele v padcu lahko ta voda sprosti energijo, ki nam pomaga na neštetih področjih življenja. Gorivo v rezervoarju avtomobila ima v sebi veliko energije, a dokler to gorivo miruje, je ta energija mrtva. Če pa v to gorivo plane iskra in ga vname, nastane velika napetost, ki se sprosti v energijo, ki poganja različna vozila in nam pomaga premagovati razdalje. S takimi in podobnimi primeri bi lahko nadaljevali. A ni potrebno, saj verjamem, da so nam te stvari jasne. Vendar bi lahko kdo rekel, da to velja za naravo, za okolje, v katerem živimo. Prepričan sem, da ni potrebno veliko besed, da bomo tudi za področje človekove duhovnosti in odnosov hitro ugotovili, da veljajo podobne zakonitosti," je dejal nadškof Zore.

Nadaljeval je, da je ves svet zgrajen na različnosti. "Bog je stvari ustvaril različne, da v tej različnosti kličejo druga drugo, da nagovarjajo druga drugo, da se med seboj oplajajo. Bog je ločil svetlobo od teme, ločil je vode od voda, Bog je ločil kopno in morje, pa vse do tega, da je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril. Eno samo ustvarjanje različnosti in v tej različnosti ustvarjalne napetosti, mi pa si potem prizadevamo, da bi to napetost izničili, jo izpraznili misleč, da bo potem na svetu vse dobro in da bomo zaživeli v čudovitem miru. A ne gre tako. Na pokopališču so izpraznjene vse napetosti - pa vsi vemo, da si takšnega miru, da si pokopališkega miru, ne želimo."

Vir: Vatican News

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...