Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tone Gorjup

Sveti sedež pred bankrotom?

22.10.2019, 15:48 Marta Jerebič

Vodja urada za upravljanje vatikanskega premoženja je ob takšnih hipotezah kratek in jasen – ne držijo. Zavrnil je tudi trditve o nepreglednem vodenju financ, obstoju tajnih in šifriranih računov ter dvojnem vodenju knjigovodstva.

Pisanje o vatikanskih financah je postalo že šport. Ali so informacije resnične ali ne, ni pomembno. S temi besedami je italijanski katoliški dnevnik Avvenire pospremil trditve novinarja Gianluigija Nuzzija, ki se vatikanskih financ znova loteva v svoji novi knjigi.

Nuzzi trdi, da Sveti sedež slabo upravlja z nepremičninami in da gre od Petrovega novčiča zgolj 20 odstotkov za revne. V resnici pa: »20 odstotkov vsega premoženja je Petrov novčič in 20 odstotkov gre za revne,« pojasnjuje škofov vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina.

Tako nepremičnine kot denar, ki se steka od darov, upravlja urad APSA. Njegov vodja škof Nunzio Galantino je v pogovoru za Avvenire pojasnil, da je APSA leto 2018 redno upravljanje premoženja končala z več kot 22 milijoni evrov plusa. Negativni knjigovodski izkaz pa je posledica reševanja neke katoliške bolnišnice in njenih zaposlenih.

Nikakor ne gre za domnevni bankrot, dvojno knjigovodstvo, šifrirane ali tajne račune, je bil jasen Galantino. APSA se trenutno osredotoča na pregledovanje izdatkov, kot to počnejo v neki normalni družini ali državi, je dejal.

Honduraški kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga je v intervjuju za časnik La Repubblico priznal, da so se donacije sicer zmanjšale, da pa ima Sveti sedež tudi druge pomembne finančne vire. Meni, da so poročila o bankrotu del strategije za diskreditacijo Vatikana in da se med sinodo o "odločilnih temah" skuša pozornost preusmeriti na druge teme.

Knjiga novinarja Nuzzija je na police knjigarn prišla danes. »Nuzzi išče precej svoje slave, povejmo po resnici. Nuzzijeva knjiga je samo oblika, kako lahko prodajamo knjige in kako zaslužimo ob tem, ne da bi se ob tem vprašali, ali berem oziroma še prej, pišem resnico,« je še dejal Karlo Bolčina.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Stanje obolelih slovenskih duhovnikov

Kot je že na sredini novinarski konferenci pojasnil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, bo Slovenska škofovska konferenca vsak petek objavila podatke o številu okuženih duhovnikov, številu ...

Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si) Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si)

Po vsakem hudem času je prišlo nekaj boljšega

Številne tegobe so v preteklosti že pestile človeštvo. O vseh niti ne vemo, marsikaj se je v toku zgodovine tudi za vedno izgubilo, ali pa dobilo drugačno razlago in potvorjen izraz. Zgodovina je ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...