Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež: Novi svetniki so luč sredi temin sveta

Svet | 13.10.2019, 15:01 Marta Jerebič

Cerkev ima pet novih svetnikov oziroma svetnic. Papež je izrazil upanje, da bi bili tudi mi po njihovem zgledu luč za druge sredi temin sveta. Tri so bile redovnice – Italijanka s. Jožefa Vannini, Indijka s. Marija Terezija Chiramel Mankidiyan in Brazilka s. Dulce Lopes Pontes, ki je veljala za brazilsko mater Terezijo. Po papeževih besedah nam kažejo, da je redovno življenje pot ljubezni na bivanjskih obrobjih sveta. Laikinja Švicarka Margareta Bays je bila šivilja. V svojem življenju je pokazala na moč preproste molitve, potrpežljivost, ponižnost in tiho darovanje. Svetnik pa je postal tudi britanski kardinal John Henry Newman, ki ga visoko cenita tako Anglikanska kot Katoliška Cerkev. Kanonizacije se je tako udeležil tudi princ Charles.

Več o novih svetnikih na tej povezavi. Podrobneje o kardinalu Newmanu pa tu.

Papež Frančišek se je sicer v pridigi navezal na evangeljski odlomek o desetih ozdravljenih gobavcih, ki kličejo, hodijo in se zahvaljujejo. K tem držam je sveti oče povabil tudi vse vernike.

»Tvoja vera te je rešila.« (Lc 17,19) je bila ključna beseda homilije papeža Frančiška in nakazuje pot vere, ki se v evangeljskem odlomku o ozdravljenju desetih gobavcev odvija v treh etapah. Te so: prošnja k Jezusu, hoja in zahvala.

Gobavci se kljub socialni izključenosti niso pustili od nje ohromiti, temveč so klicali k Bogu, ki nikogar ne izključuje.

»Kot tisti gobavci, tudi vsi mi potrebujemo ozdravljenje. Potrebujemo ozdravljenje od nezaupanja vase, v življenje, v bodočnost; ozdravitev od mnogih strahov; od razvad, ki nas zasužnjujejo; od številnih zaprtosti, odvisnosti in navezanosti: od iger, od denarja, televizije, mobilnega telefona, od obsojanja drugih. Gospod osvobaja in ozdravlja srce, če ga (za to) prosimo... »

Ob tem je papež Frančišek spomnil, da so gobavci v evangeliju navedeni kot prvi, ki so klicali k Jezusu, naj jih ozdravi. Poudaril je, da naša vera raste prav z zaupnim klicanjem, ko k Jezusu prihajamo z odprtim srcem, takšni kot smo, ne da bi pred njim skrivali svojo bedo. Povabil je, naj vsak dan z zaupanjem kličemo Jezusovo ime, ki v prevodu pomeni: Bog rešuje. Ponavljanje Jezusovega imena je namreč že molitev. Zatrdil je: »Vrata vere so molitev, molitev pa je zdravilo za srce.«

V nadaljevanju je spomnil, da o gobavcih vemo, da se je samo eden vrnil k Jezusu in se mu zahvalil. In tako samo eden sliši Jezusovo zagotovilo: »Tvoja vera te je rešila« (Lc 17,19), saj ni le zdrav, temveč tudi rešen. To nam, po besedah svetega očeta pove, da ni cilj samo zdravje in dobro počutje, temveč srečanje z Jezusom. Ni namreč dovolj, da smo znova v formi, temveč to, da pridemo k izviru, ki je Jezus. Le On osvobaja od zla in ozdravlja srce, le srečanje z Njim rešuje, daje življenju polnost in lepoto. In ko srečamo z Jezusom, se spontano porodi »zahvala«, saj odkrijemo najpomembnejšo stvar v življenju, ki je objeti Gospoda življenja. Ob koncu je papež Frančišek spomnil, da zahvaljevanje ni le vprašanje vljudnosti, olike, temveč je vprašanje vere, ki gradi tudi odnose v družini.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...