Mateja Subotičanec
Andrej Jerman
Marjana Debevec

Papež: Novi svetniki so luč sredi temin sveta

13.10.2019, 15:01 Marta Jerebič

Cerkev ima pet novih svetnikov oziroma svetnic. Papež je izrazil upanje, da bi bili tudi mi po njihovem zgledu luč za druge sredi temin sveta. Tri so bile redovnice – Italijanka s. Jožefa Vannini, Indijka s. Marija Terezija Chiramel Mankidiyan in Brazilka s. Dulce Lopes Pontes, ki je veljala za brazilsko mater Terezijo. Po papeževih besedah nam kažejo, da je redovno življenje pot ljubezni na bivanjskih obrobjih sveta. Laikinja Švicarka Margareta Bays je bila šivilja. V svojem življenju je pokazala na moč preproste molitve, potrpežljivost, ponižnost in tiho darovanje. Svetnik pa je postal tudi britanski kardinal John Henry Newman, ki ga visoko cenita tako Anglikanska kot Katoliška Cerkev. Kanonizacije se je tako udeležil tudi princ Charles.

Več o novih svetnikih na tej povezavi. Podrobneje o kardinalu Newmanu pa tu.

Papež Frančišek se je sicer v pridigi navezal na evangeljski odlomek o desetih ozdravljenih gobavcih, ki kličejo, hodijo in se zahvaljujejo. K tem držam je sveti oče povabil tudi vse vernike.

»Tvoja vera te je rešila.« (Lc 17,19) je bila ključna beseda homilije papeža Frančiška in nakazuje pot vere, ki se v evangeljskem odlomku o ozdravljenju desetih gobavcev odvija v treh etapah. Te so: prošnja k Jezusu, hoja in zahvala.

Gobavci se kljub socialni izključenosti niso pustili od nje ohromiti, temveč so klicali k Bogu, ki nikogar ne izključuje.

»Kot tisti gobavci, tudi vsi mi potrebujemo ozdravljenje. Potrebujemo ozdravljenje od nezaupanja vase, v življenje, v bodočnost; ozdravitev od mnogih strahov; od razvad, ki nas zasužnjujejo; od številnih zaprtosti, odvisnosti in navezanosti: od iger, od denarja, televizije, mobilnega telefona, od obsojanja drugih. Gospod osvobaja in ozdravlja srce, če ga (za to) prosimo... »

Ob tem je papež Frančišek spomnil, da so gobavci v evangeliju navedeni kot prvi, ki so klicali k Jezusu, naj jih ozdravi. Poudaril je, da naša vera raste prav z zaupnim klicanjem, ko k Jezusu prihajamo z odprtim srcem, takšni kot smo, ne da bi pred njim skrivali svojo bedo. Povabil je, naj vsak dan z zaupanjem kličemo Jezusovo ime, ki v prevodu pomeni: Bog rešuje. Ponavljanje Jezusovega imena je namreč že molitev. Zatrdil je: »Vrata vere so molitev, molitev pa je zdravilo za srce.«

V nadaljevanju je spomnil, da o gobavcih vemo, da se je samo eden vrnil k Jezusu in se mu zahvalil. In tako samo eden sliši Jezusovo zagotovilo: »Tvoja vera te je rešila« (Lc 17,19), saj ni le zdrav, temveč tudi rešen. To nam, po besedah svetega očeta pove, da ni cilj samo zdravje in dobro počutje, temveč srečanje z Jezusom. Ni namreč dovolj, da smo znova v formi, temveč to, da pridemo k izviru, ki je Jezus. Le On osvobaja od zla in ozdravlja srce, le srečanje z Njim rešuje, daje življenju polnost in lepoto. In ko srečamo z Jezusom, se spontano porodi »zahvala«, saj odkrijemo najpomembnejšo stvar v življenju, ki je objeti Gospoda življenja. Ob koncu je papež Frančišek spomnil, da zahvaljevanje ni le vprašanje vljudnosti, olike, temveč je vprašanje vere, ki gradi tudi odnose v družini.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Knjižnica, knjige (photo: Pixabay) Knjižnica, knjige (photo: Pixabay)

Ob začetku študijskega leta

Deževno novembrsko noč leta 1691 se je znamenitemu francoskemu filozofu in naravoslovcu Reneju Descartesu v sanjah prikazal duh, ki mu je razkril, da je možno le s pomočjo tako imenovane empirične ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...