Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Claudio Hummes (foto: vaticannews.va)
Kardinal Claudio Hummes

Na sinodi že prvi dan o posvečenju poročenih mož

Svet | 08.10.2019, 15:36 Marta Jerebič

Udeleženci sinode o Amazoniji ne izgubljajo časa. Govorniki so se že včeraj lotili najbolj vroče teme – posvečenja poročenih mož. Ta predlog se je v delovnem gradivu pojavil zaradi potreb amazonskih ljudstev. Ni nujno, da bo taka rešitev potrjena, napačno pa bi bilo, če taki prošnji, ki prihaja iz skupnosti, ne bi prisluhnili, je na tiskovni konferenci dejal vodja dikasterija za komunikacije, Paolo Ruffini. Udeleženci sinode dodajajo, da je iskanje rešitev v teku. Pozivajo k izogibanju vzporedne sinode, kot smo ji bili priča pri sinodi o družini pri vprašanju obhajila civilno ločenim in znova poročenim.

Američani in Evropejci se vse pogosteje pritožujemo zaradi pomanjkanja duhovnikov, vendar imamo po cerkveni statistiki še vedno enega duhovnika na 1300 krščenih. V prostrani Amazoniji pa en duhovnik oskrbuje kar 15 tisoč ali še več katoličanov. To pomeni, da vernike obišče zgolj občasno.

Zato je po besedah glavnega poročevalca sinode, brazilskega kardinala Claudia Hummesa treba določiti nove poti za prihodnost – možnost vidi v posvečenju poročenih mož.

Kritiki v takšnem predlogu vidijo trojanskega konja, ki bi lahko vodil v opustitev celibata vsepovsod. Duhovniki v Amazoniji celibata že sedaj praktično ne živijo, pojasnjuje slovenska misijonarka v Braziliji Ana Slivka.

»Ko sem jaz prišla v Brazilijo me je ena sestra vprašala, ali vem zakaj se v Braziliji ne borijo, da bi se duhovniki lahko poročili. Odgovorila je, da veliko duhovnikov že živi tako, kot da so poročeni.«

A kot je priznal kardinal Hummes, se razprave ne bodo končale pri tem. Pojavljajo se namreč zahteve, da se prizna tudi služenje številnih žensk, ki vodijo skupnosti v Amazoniji.

Redovnice že sedaj, ko ni duhovnika, krščujejo, vodijo obred poroke. Prav tako poslušajo spovedi, le da ne dajejo odveze, je na tiskovni konferenci povedala s. Alba Teresa Castilla.

Kardinal Hummes je spregovoril o zahtevi, da se to njihovo služenje potrdi s primernim poslanstvom, a podrobneje tega ni pojasnil.

Papež je že pred tremi leti ustanovil komisijo za preučitev ženskega diakonata, ki pa ni prišla do soglasja, zato jim je naročil, naj raziskujejo še naprej.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...