Nataša Ličen
Matej Kržišnik
Marjana Debevec
Navdušeni mladi na festivalu Ritem srca  (foto: ARO)
Navdušeni mladi na festivalu Ritem srca

Zborovodkinje o Ritmu srca

02.10.2019, 09:34 Nataša Ličen

Kako približati evangelij skozi sodobno krščansko glasbo? To je vedno izziv, smo slišali v pogovoru za Mladoskop. Koliko spremljajo tovrstno glasbo, kakšna je njena moč, kako jo vnašajo tudi v repertoar svojega dela, smo vprašali zborovodkinje katoliških gimnazij.

Vsak pesem nosi v sebi doživetje, vpliva na naša razpoloženja, čustva. Ker ima takšno moč, je glasba vsekakor sredstvo evangelizacije.

Evangelizacija je vedno tvegana

Hudomušno je to izrekla v pogovoru za Mladoskop Martina Ješovnik, zborovodkinja v Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška: »Tudi zaradi sodobnih medijev lahko veliko bolje kot včasih spremljam novosti in dogajanje na področju sodobne krščanske glasbe. Najbolj me nagovori glasbenik, ki govori iz sebe. V tej smeri vzgajam tudi svoje pevce pri zboru, mi ne gremo nastopat, ampak gremo povedat nekaj lepega, dobrega ljudem. Zato se mi zdi sila nenavadno, če bi pesmi o Bogu ocenjevali, po mojem mnenju je to nemogoče.« In prav netekmovalnost je v ospredju festivala Ritem srca.

Martina Ješovnik
Martina Ješovnik © ARO

Znotraj mladinske pastorale je nujno treba vlagati tudi v glasbo

Meta Praček, zborovodkinja katoliške gimnazije Vipava: »Ko se vsako leto ob začetku šolskega leta sestavi zbor, najprej pogledam, kdo se je pridružil in potem različno intenzivno vključujem v svoje delo tudi sodobno krščansko glasbo. Mladi jo radi izvajajo, to so moje izkušnje. Pritegne jih živahna, ritmična glasba, bobni, kitara, to je mladim blizu. Za Ritem srca sem prvič slišala pred več leti, ko smo bili povabljeni k sodelovanju, takrat so bili mladi navdušeni in večkrat se spomnijo tega.«

Meta Praček
Meta Praček © Katoliška gimnazija Vipava

Festival je pomemben tudi zaradi druženja in skupnega cilja, ki zbere mlade, ta je slaviti Jezusa

Mlade obdržimo v Cerkvi tudi s takšnimi dogodki, kakršen je festival sodobne krščanske glasbe. »Nedvomno se 10. oktobra znova srečamo«, je zaključila Meta Praček.

Poklicali smo tudi v Želimlje, tamkajšnjo zborovodkinjo Polono Stegu: »Sodobna krščanska glasba me zelo nagovarja, ta današnji svet in občutja vsrkavam tudi sama in zato je tudi tovrstna glasba, ki se odziva na vse to, del mene. Rada sodelujem pri dogodkih, ko izvajamo to glasbo.«

Polona Stegu
Polona Stegu © ARO

Počasi se kristalizira, kaj je sodobna krščanska glasba

»Mladim pa tudi mladim po srcu je ta glasba blizu, nekaj prebudi. V svetu se vse spreminja, tudi jezik glasbe in ta zvrst, žanr gotovo danes močno nagovarja. Besedila so neposredna, pogosto vzeta tudi iz Svetega Pisma. Vesela sem, da se premiki dogajajo tudi v domačem prostoru, vse več imamo slovenskih kakovostnih skupin, ki se lahko kosajo z vrhunskimi izvajalci. Ritem srca prihaja v srca vseh nas, utripamo s festivalom«, pa je zaključila Polona Stegu.

10. oktober Ritem srca

Vzdušje vas bo pritegnilo, deležni boste globoke duhovne note in v četrtek zvečer, 10. oktobra po festivalu Ritem srca odšli domov obogateni z nepozabnim doživetjem.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Oddaje , Festival Ritem srca
Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...