Petra StoparPetra Stopar
Skupina Svetnik (foto: Žiga Lovšin)
Skupina Svetnik

Ritem srca 2019: Skupina Svetnik, Zavetje

Dogodki | 01.10.2019, 10:46 Rok Mihevc

Skupina Svetnik je luč sveta ugledala sredi leta 2001. Od vsega začetka so ustvarjali in izvajali sodobno krščansko popularno glasbo. Na Ritmu srca se bodo predstavili s pesmijo »Zavetje«.

Po petih letih delovanja so se osredotočili na slavilno glasbo, ki glasbeno-zvrstno na prvi pogled ni nič drugačna, pa vendar je nekaj posebnega. Ko pravijo sami, so se vrnili h koreninam, k slavljenju, ki je način molitve. Ko izvajajo svojo glasbo, zanje to ni nastop za publiko, ampak s petjem in igranjem poskušajo voditi vse zbrane na intimen prostor osebnega srečanja z Gospodom.

Začetki skupine so sicer povezani z župnijo Sv. Jožefa Delavca v Račah (pri Mariboru), domačo župnijo, kjer je Svetnik gotovo največkrat spremljal bogoslužje. Ime Svetnik nosi skupina od vsega začetka in z njim opogumlja sebe in mlade, da se trudijo približevati vzoru pravih svetnikov. Sama zasedba se je skozi leta se je veliko spreminjala, steber skupina pa ostaja Tadej Vindiš tudi večinski avtor glasbe in besedil.

Skupina Svetnik
Skupina Svetnik © Janez Kotar
Skupina Svetnik je bila tekom let tudi redni udeleženec festivalov Ritem duha, Marijafest ter Ritem srca in tako s svojim neprekinjenim ustvarjanjem predstavlja enega izmed bolj izkušenih in plodovitih ustvarjalcev na področju slovenske sodobne krščanske glasbe.

Naslov: Zavejte
Glasba: Tadej Vindiš
Besedilo: Davor Gričnik, Tadej Vindiš
Aranžma: Tadej Vindiš, Davor Gričnik, Matjaž Vertuš

»Obljuba dana vsem: zavetje si, to vem, k tebi srca dvigamo.
Naj tisoč pade jih, še vedno si moj ščit, varni smo pred zlom s teboj.
O moj Bog! Zaupam ti!«

Skupina Svetnik
Skupina Svetnik © Janez Kotar

Dogodki, Festival Ritem srca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.