Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Bo politiko ZDA pomagala krojiti nekdanja škofijka?

09.09.2019, 11:56

Komisija za vrednostne papirje in borzo čez veliko lužo bo v kratkem iskala novega člana. Čez nekaj mesecev bo namreč s svojega mesta v njej odšel Robert Jackson. V demokratski stranki razmišljajo, da bi ga lahko zamenjala tudi doktorica prava in redna profesorica na Univerzi Georgetown v Washingtonu, Slovenka Urška Velikonja. Je tudi nekdanja dijakinja Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Med počitnicami v domovini nam je potrdila, da je prejela povabilo h kandidaturi.

Ščitenje vlagateljev ter ohranjanje poštenih in urejenih trgov

Poslanstvo Komisije za vrednostne papirje in borzo v ZDA je med drugim ščititi vlagatelje ter ohranjati poštene in urejene trge. "Nadzira delovanje trgov vrednostnih papirjev, borze, sledi morebitnim manipulacijam s cenami delnic, sledi morebitnemu trgovanju z notranjimi informacijami… Sledi torej dogajanju na trgih, na podlagi opazk lahko vloži tožbo za prekršek, naloži kazen. Obenem je zadolžena za sprejemanje podzakonskih aktov za urejanje trgov vrednostnih papirjev. Področje ne obsega le borze, ampak tudi investicijske sklade, borznoposredniške hiše in morebitne male ponudnike različnih investicijskih možnosti," je pojasnila dr. Velikonja.

Neodvisno agencijo vodi skupina petih komisarjev

Ta neodvisna agencija, ki je del zvezne vlade, ima več kot 4.500 zaposlenih. Vodi jo skupina petih komisarjev, ki jih imenuje sam predsednik svetovne velesile, pred tem morajo prejeti večinsko podporo v zgornjem domu kongresa oziroma v senatu. Vsaj dva morata biti iz druge stranke kot predsednik ZDA, ki ju postavi na položaj. "Ohraniti je treba neko smotrno razmerje. V tem je ideja neodvisnih agencij."

Dr. Velikonja je bila presenečena

Jacksona, ki mu bo kmalu potekel petletni mandat, so predlagali v demokratski stranki, kjer že iščejo njegovega naslednika. V igri naj bi bilo več imen, za zdaj sta javnosti znani odvetnica Caroline Crenshaw in dr. Velikonja. "Vabilo, če bi me kandidatura zanimala, me je presenetilo. Vzela sem si kakšen teden časa za premislek. Delo je namreč zahtevno, s polnim delovnim časom, kar v ZDA pomeni poln delovni čas in še en zraven, obsega veliko potovanj… Imam družino in razmeroma majhne otroke, zato bi bil to za nas kar zalogaj. A nato sem svojim kontaktom sporočila, da sem potencialno zainteresirana," nam je zaupala dr. Velikonja.

Za nasvete so jo že klicali tudi iz kongresa

Demokratska stranka nanjo ni naletela po naključju. Dr. Velikonja na univerzi, ki sodi med najelitnejše v ZDA, poučuje gospodarsko in pogodbeno pravo, raziskuje tudi področje gospodarskega kriminala. V svojih člankih je nemalokrat kritična do same Komisije za vrednostne papirje in borzo, za nasvete so jo že klicali tudi iz kongresa. "Vedno mi je bilo všeč, ko se je komisija vsaj odzvala na kakšno od mojih kritik. Za profesorja je tudi dosežek, če priča v kongresu, kot sem nedavno sama o zakonih, ki so bili na mizah."

Če ne bo izbrana, ne bo razočarana

Pot do članstva v vodstvu te neodvisne vladne agencije bo še dolga in polna ovir. "Če se vse pokrije, traja postopek najmanj štiri mesece. A običajno traja devet mesecev, tudi dlje." Dr. Velikonja ne želi ugibati, ali bo zasedla to pomembno funkcijo. Če ne bo izbrana, ne bo razočarana.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...