Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Bo politiko ZDA pomagala krojiti nekdanja škofijka?

Svet | 09.09.2019, 11:56

Komisija za vrednostne papirje in borzo čez veliko lužo bo v kratkem iskala novega člana. Čez nekaj mesecev bo namreč s svojega mesta v njej odšel Robert Jackson. V demokratski stranki razmišljajo, da bi ga lahko zamenjala tudi doktorica prava in redna profesorica na Univerzi Georgetown v Washingtonu, Slovenka Urška Velikonja. Je tudi nekdanja dijakinja Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Med počitnicami v domovini nam je potrdila, da je prejela povabilo h kandidaturi.

Ščitenje vlagateljev ter ohranjanje poštenih in urejenih trgov

Poslanstvo Komisije za vrednostne papirje in borzo v ZDA je med drugim ščititi vlagatelje ter ohranjati poštene in urejene trge. "Nadzira delovanje trgov vrednostnih papirjev, borze, sledi morebitnim manipulacijam s cenami delnic, sledi morebitnemu trgovanju z notranjimi informacijami… Sledi torej dogajanju na trgih, na podlagi opazk lahko vloži tožbo za prekršek, naloži kazen. Obenem je zadolžena za sprejemanje podzakonskih aktov za urejanje trgov vrednostnih papirjev. Področje ne obsega le borze, ampak tudi investicijske sklade, borznoposredniške hiše in morebitne male ponudnike različnih investicijskih možnosti," je pojasnila dr. Velikonja.

Neodvisno agencijo vodi skupina petih komisarjev

Ta neodvisna agencija, ki je del zvezne vlade, ima več kot 4.500 zaposlenih. Vodi jo skupina petih komisarjev, ki jih imenuje sam predsednik svetovne velesile, pred tem morajo prejeti večinsko podporo v zgornjem domu kongresa oziroma v senatu. Vsaj dva morata biti iz druge stranke kot predsednik ZDA, ki ju postavi na položaj. "Ohraniti je treba neko smotrno razmerje. V tem je ideja neodvisnih agencij."

Dr. Velikonja je bila presenečena

Jacksona, ki mu bo kmalu potekel petletni mandat, so predlagali v demokratski stranki, kjer že iščejo njegovega naslednika. V igri naj bi bilo več imen, za zdaj sta javnosti znani odvetnica Caroline Crenshaw in dr. Velikonja. "Vabilo, če bi me kandidatura zanimala, me je presenetilo. Vzela sem si kakšen teden časa za premislek. Delo je namreč zahtevno, s polnim delovnim časom, kar v ZDA pomeni poln delovni čas in še en zraven, obsega veliko potovanj… Imam družino in razmeroma majhne otroke, zato bi bil to za nas kar zalogaj. A nato sem svojim kontaktom sporočila, da sem potencialno zainteresirana," nam je zaupala dr. Velikonja.

Za nasvete so jo že klicali tudi iz kongresa

Demokratska stranka nanjo ni naletela po naključju. Dr. Velikonja na univerzi, ki sodi med najelitnejše v ZDA, poučuje gospodarsko in pogodbeno pravo, raziskuje tudi področje gospodarskega kriminala. V svojih člankih je nemalokrat kritična do same Komisije za vrednostne papirje in borzo, za nasvete so jo že klicali tudi iz kongresa. "Vedno mi je bilo všeč, ko se je komisija vsaj odzvala na kakšno od mojih kritik. Za profesorja je tudi dosežek, če priča v kongresu, kot sem nedavno sama o zakonih, ki so bili na mizah."

Če ne bo izbrana, ne bo razočarana

Pot do članstva v vodstvu te neodvisne vladne agencije bo še dolga in polna ovir. "Če se vse pokrije, traja postopek najmanj štiri mesece. A običajno traja devet mesecev, tudi dlje." Dr. Velikonja ne želi ugibati, ali bo zasedla to pomembno funkcijo. Če ne bo izbrana, ne bo razočarana.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...