Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Krijte lesene strehe (foto: KKZ)
Krijte lesene strehe

Slavistične raziskave na Koroškem

| 30.09.2019, 09:38 Matjaž Merljak

Na Univerzi Alpe-Jadran v Celovcu bo danes simpozij, na katerega vabita inštitut za slavistiko in dr. Herta Maurer-Lausegger, vključeval bo tudi premiero filma Kritje lesene strehe in nastop pevskega zbora Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem.

Uvodoma bo pozdravila predstojnica inštituda univ. prof. mag. dr. Ursula Doleschal, dr. Matija Ogrin z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU bo predaval o kapelskem pasijonu in slovenskem slovstvenem izročilu, mag. Martina Piko-Rustia s Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik KKZ bo govorila o slovenskih ledinskih in hišnih imenih na Koroškem v državnem seznamu avstrijske komisije Unesco, Vinko Wieser bo predstavil kulturni portal in spletni zemljevid flurnamen.at oz. ledinskaimena.si; dr. Herta Maurer-Lausegger bo predatvial aktualne raziskovalne projekte in pogledala nazaj. Predavanja bodo v nemščini. Vstopnine ni! Tudi zapoznele prijave bodo dobrodošle na mail.

Ob 19. uri bo filmska premiera Kritje lesene strehe. Gre za dokumentarni film v slovenskem rožanskem narečju z nemškim podnaslovi.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.