Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Lepotica in zver (foto: Svobodna Slovenija)
Lepotica in zver

70. obletnica Slomškove šole

24.09.2019, 10:40 Matjaž Merljak

V Buenos Airesu v Argentini so okrogli jubilej šole, ki nosi ime po našem prvem blaženem Antonu Martinu, praznovali slovesno in mogočno. Uprizorili so muzikal Lepotica in zver. Pogovarjali smo se z režiserjem Marcelom Brulo.

Materin jezik je najdražja dota ki smo jo od svojih starih dobili. Dolžni smo skrbno ga ohraniti, olepšati in svojim mladim zapustiti.

To so besede blaženega Slomška, ki so spremljale praznovanje v soboto, 14. septembra 2019. Potekalo je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije.

V Slomškovem domu v Ramos Mejiji so ta dan pripravili retrospektivno razstavo o sedmih desetletjih delovanja šole, za katero sta poskrbela Sofi Bokalič in Pavel Brula. Župnik Franci Cukjati je blagoslovil novo ploščo, s katero je Slomškov dom obeležil obletnico.

Spominski napis
Spominski napis © Svobodna Slovenija

Na začetku prireditve je bil prihod slovenske in argentinske zastave in zapeli so obe himni.

Gostje so bili: veleposlanik Alain Brian Bergant, predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar, predsednik Slomškovega doma Marko Selan, duhovniki Franci Cukjati, Robert Brest in krajevni župnik Roberto Scardamaglia, nekdanje voditeljice Slomškove šole: Alenka Prijatelj Schiffrer, Saša Zupan Omahna, Meta Debeljak Vombergar, Helena Rode in Mateja Hribar Šmalc; voditeljice slovenskih šol v Argentini ter Štefan Godec iz Srednješolskega Tečaja Ravnatelja Marka Bajuka.

Iz muzikala Lepotica in zver
Iz muzikala Lepotica in zver © Svobodna Slovenija

Po pozdravih je veleposlanik Bergant v imenu ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu voditelju šole Marcelu Bruli izročil posebno zahvalo in priznanje ob 70. obletnici delovanja.

Odbor staršev je nekdanjim voditeljicam šole izročil majhen dar. Sledila je uprizoritev muzikala, po katerem so se gostje zadržali na vrtu pri praznični pogostitvi.

Nastopajoči v muzikalu Lepotica in zver
Nastopajoči v muzikalu Lepotica in zver © Svobodna Slovenija

Tako je za tednik Svobodna Slovenija zapisala Mariana Poznič, mi pa smo se za oddajo Slovencem po svetu in domovini pogovarjali z režiserjem muzikala Marcelom Brulo.

Zahvala nekdanjim voditeljicam
Zahvala nekdanjim voditeljicam © Svobodna Slovenija

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...