Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Lepotica in zver (foto: Svobodna Slovenija)
Lepotica in zver

70. obletnica Slomškove šole

24.09.2019, 10:40 Matjaž Merljak

V Buenos Airesu v Argentini so okrogli jubilej šole, ki nosi ime po našem prvem blaženem Antonu Martinu, praznovali slovesno in mogočno. Uprizorili so muzikal Lepotica in zver. Pogovarjali smo se z režiserjem Marcelom Brulo.

Materin jezik je najdražja dota ki smo jo od svojih starih dobili. Dolžni smo skrbno ga ohraniti, olepšati in svojim mladim zapustiti.

To so besede blaženega Slomška, ki so spremljale praznovanje v soboto, 14. septembra 2019. Potekalo je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije.

V Slomškovem domu v Ramos Mejiji so ta dan pripravili retrospektivno razstavo o sedmih desetletjih delovanja šole, za katero sta poskrbela Sofi Bokalič in Pavel Brula. Župnik Franci Cukjati je blagoslovil novo ploščo, s katero je Slomškov dom obeležil obletnico.

Spominski napis
Spominski napis © Svobodna Slovenija

Na začetku prireditve je bil prihod slovenske in argentinske zastave in zapeli so obe himni.

Gostje so bili: veleposlanik Alain Brian Bergant, predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar, predsednik Slomškovega doma Marko Selan, duhovniki Franci Cukjati, Robert Brest in krajevni župnik Roberto Scardamaglia, nekdanje voditeljice Slomškove šole: Alenka Prijatelj Schiffrer, Saša Zupan Omahna, Meta Debeljak Vombergar, Helena Rode in Mateja Hribar Šmalc; voditeljice slovenskih šol v Argentini ter Štefan Godec iz Srednješolskega Tečaja Ravnatelja Marka Bajuka.

Iz muzikala Lepotica in zver
Iz muzikala Lepotica in zver © Svobodna Slovenija

Po pozdravih je veleposlanik Bergant v imenu ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu voditelju šole Marcelu Bruli izročil posebno zahvalo in priznanje ob 70. obletnici delovanja.

Odbor staršev je nekdanjim voditeljicam šole izročil majhen dar. Sledila je uprizoritev muzikala, po katerem so se gostje zadržali na vrtu pri praznični pogostitvi.

Nastopajoči v muzikalu Lepotica in zver
Nastopajoči v muzikalu Lepotica in zver © Svobodna Slovenija

Tako je za tednik Svobodna Slovenija zapisala Mariana Poznič, mi pa smo se za oddajo Slovencem po svetu in domovini pogovarjali z režiserjem muzikala Marcelom Brulo.

Zahvala nekdanjim voditeljicam
Zahvala nekdanjim voditeljicam © Svobodna Slovenija

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...