Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Kapelica Marije Pomagaj (foto: Mirko Cuderman)
Kapelica Marije Pomagaj

10. obletnica slovenske kapelice v Marijini dolini

23.09.2019, 15:12 Matjaž Merljak

Rojaki v avstralskem Queenslandu so praznovali deseto leto, odkar je bila slovenska Marijina kapelica v Marijini dolini blagoslovljena. Gostje so bili: p. Darko Žnidaršič, p. Ciril Božič, p. Albert Wasniowski, veleposlanik iz Canberre Jurij Rifelj in častna konzulaka za Queensland Nevenka Golc Clarke.

Letošnje praznovanje je bilo še posebno lepo in slovesno. Praznovali smo deseto leto, odkar je bila Marijina kapelica blagoslovljena. Čeprav so v Avstraliji razdalje velike, se je Marijinemu vabilu odzvalo večje število rojakov, posebno iz Melbourna in Adelaide. V soboto, 14. septembra, na praznik Povišanja svetega križa smo se zbrali rojaki širne Avstralije v Marijinem svetišču k slovesni sveti maši, kjer je somaševalo pet duhovnikov. Pater Darko, ki je nedavno praznoval svojo srebrno sveto mašo, je vodil sveto mašo in v pridigi poudaril, da ni dovolj, da imamo razobešene križe. Potrebno je, da nas križi spominjajo na Jezusovo trpljenje, ko se je Jezus žrtvoval predvsem za naše osebno odrešenje. Pater Albert Wasniowski, predstojnik svetišča nas je v pozdravnem govoru pozdravil in se nam zahvalil za lep doprinos brezjanske kapelice in novega društvenega znamenja Marijine doline. Pater Ciril, ki je povezoval celotno slovesnost, je dal posebno priznanje vsem dobrotnikom in graditeljem, ki so gradili kapelico pred desetimi leti.

10. obletnica Marijine kapelice.jpg
10. obletnica Marijine kapelice.jpg © Mirko Cuderman

Lepo in prav, da se ob tem pomembnem dogodku 10. obletnice spomnimo na začetek in gradnjo naše kapelice, saj je ponos nas vseh Slovencev v Avstraliji. Jože Gjerek kot pobudnik in graditelj kapelice je bil v nedeljo, 9. novembra 2008, na posebnem sestanku v Marijini dolini pooblaščen od takratnega predsednika društva Lipa Janija Pala, da prevzame odgovornost gradnje kapelice. Izbran je bil svet zaupnikov: Jani Pal, Jože Vohar in Jože Gjerek. Takrat je Jože uradno začel nabirko darov za stroške gradbenega materiala. Njegov sin Joe Gjerek je narisal načrt bodoče kapelice, ki je bil zelo lepo sprejet od vseh rojakov. Pater Ciril Božič je skupno z župnikom Tonetom Vriskom januarja 2009 blagoslovil zemljišče kapelice. Kmalu za tem so bili skopani jarki za temelje in 25. januarja so bile že pozidane stene. Na gradbišču so poleg Jožeta Gjereka delali še Jani Pal, Joe Gjerek in Franc Lovrenc. Kalupe za betonske stene in okna je napravil Jani Pal. Streho in strop kapelice je postavil gradbenik Karel Knap, ki zgradil tudi znamenje na društvu Planinka. Pri delu sta mu pomagala Jože Gjerek in Jože Čeh. Streho zvonika s križem je sam postavil in daroval in jo s pomočjo Jožeta Čeha montiral 30. maja. Franc Lovrenc in Jože Čeh sta nato ometala kapelico, katero je Jože Čeh tudi prebarval. Tone Brožič je obložil kamnite plošče na spodnjem delu kapelice. Tone Kralj je obložil tla v kapelici in zunanjost s keramičnimi ploščicami. Melbournški umetnik Lojze Jerič je izdelal mozaik Marije Pomagaj kakor tudi sprednji napis in grb brezjanske Matere Božje. Ivan Pišotek je prišel iz severnega Rockhamptona, da je lepo prepleskal našo društveno znamenje in streho na Marijini Kapelici. Pri delu mu je pomagal njegov sin Yurij in Jože Gjerek. Delo so odlično opravili, saj je kapelica lepša kot kdaj koli prej.

Društveno znamenje Planinke
Društveno znamenje Planinke © Mirko Cuderman

Slovesnosti sta se udeležila veleposlanik iz Canberre Jurij Rifelj in naša častna konzulaka za Queensland Nevenka Golc Clarke. Oba sta nas nagovorila z vzpodbudnim govorom po maši. G. Jurij Rifelj je posebno poudaril pomembnost ohranjevanja naše tradicije v tukajšnjem svetu. Gospa Nevenka pa je še dostavila, da je ponosna na našo slovensko queenslandsko skupnost, ki je to tradicijo tako lepo in uspešno predstavila v tem lepem Marijinem parku, ki ga letno obišče veliko romarjev različnih narodnosti.

Brezjanski kapelici se je letos tudi pridružilo društveno znamenje, ki tudi nosi brezjansko podobo Marije Pomagaj. Blagoslovil ga je v novembru leta 1985 ljubljanski škof Jože Kvas. Premeščeno je bilo letos iz društvenega zemljišča Planinke v Marian Valley, ker društveno zemljišče radi visokih stroškov društvenega vzdrževanja in staranja naše generacije nima zagotovljenega stanja. Pred tem znamenjem smo se vsako leto na društvenem prostoru - na praznik vseh svetih zbirali in zmolili rožni venec za vse pokojne rojake, predvsem društvenih članov in sodelavcev. Večina njih imen je vklesana na granitnih tablah. Sedaj to znamenje poleg Marijine kapelice v družbi ostalih znamenj krasi Marijino dolino.

Marijina dolina oz Marian Valley se nahaja v Queenslandu, dobre pol ure vožnje od Gold Coasta. Na internetu  je naša kapelica predstavljena kot Mary Queen of Help. Kdor namerava obiskati Avstralijo, naj si ogleda to internetno stran in si vključi obisk naše slovenske kapelice brezjanske Marije Pomagaj v svoj potni program. Romarji, ki so namenjeni, da obiščejo ta čudoviti romarski kraj, se bodo lahko sami prepričali o lepoti brezjanske kapelice in lepo urjenem parku Marijine doline, kjer je zgrajenih veliko kapelic različnih narodnosti vsega sveta. Bogu Hvala.

Procesija v Marijini dolini
Procesija v Marijini dolini © Mirko Cuderman

Pri sveti maši
Pri sveti maši © Mirko Cuderman

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...