Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kjer so slovenski duhovniki, slovenstvo ne izumira

Slovenci po svetu | 16.09.2019, 10:39 Matjaž Merljak

Oktet Castrum je na gostovanju v Kanadi doživel topel sprejem slovenske skupnosti, umetniški vodja Miran Rustja pa je v pogovor spomnil na pomembno vlogo slovenskih župnij.

Oktet, ki letos praznuje 20-letnico, je meseca avgusta na desetdnevni turneji nastopil pri rojakih v Torontu, Hamiltonu, Montrealu in Ottawi v Kanadi.

Peli so tako pri svetih mašah kot tudi na samostojnih nastopih, kjer so se predstavili s programom narodnih pesmi.

Obisk na njihovih nastopih je bil velik. Ne le starejši, ki so jih vedno veseli, tudi zelo veliko mladih je prisluhnilo slovenski pesmi.

Doživeli so zelo čustvene sprejeme, pokazala pa se je tudi velika pomembnost slovenskih duhovnikov med izseljenci - kjer delujejo slovenske župnije, so močne slovenske skupnosti, je še dejal Miran Rustja.

Oktet Castrum med rojaki v Kanadi
Oktet Castrum med rojaki v Kanadi © Vestnik slovenske župnije Hamilton

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.