Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

60 let pod varstvom Marije Kraljice

03.09.2019, 18:15 Matjaž Merljak

V Slovenski vasi v Lanusu v Buenos Airesu letos obhajamo 60-letnico ustanovitve krajevne župnije Marije Kraljice in prav toliko let posvečenja cerkve. Za oboje se bomo slovesno zahvalili in bomo praznovali v nedeljo, 17. novembra, s slovesnim kronanjem Marijine podobe v cerkvi.

Toda začetek praznovanja smo na poseben način doživeli na sam praznik Marije Kraljice, v četrtek, 22. avgusta. Za ta praznik smo kronali njeno podobo, ki je na dvorišču šole. Gre za prav tako podobo, kot je v cerkvi, le da je veliko manjša, toda starejša in je kot prva bila pri mašah, ki so se darovale ob začetkih v manjši kapeli Slovenske vasi.

Kronanje je bilo nadvse slovesno, saj je Marijino podobo kronal krajevni škof msgr. Rubén Oscar Frassia, ob somaševanju devetih okoliških duhovnikov. Bogastvo bogoslužja je bilo izrazito s sodelovanjem otrok in učiteljev osnovne šole, obeh srednjih šol in otroškega vrtca. Praznovanja so se udeležili tudi mnogi starši ter nekateri župljani.

Škof nas je očetovsko nagovoril z razlago pomena kronanja Marije. Marija je tista, ki je povsem pozitivno ter v dejanju in z življenjem odgovorila na Božji klic. Povsem je služila Jezusu Kristusu, ki vemo, da bo nekoč kot Kralj prišel sodit žive in mrtve. Ne le, da ga je v veri spočela, nosila pod srcem, rodila v jaslih, materinsko ljubila in zanj skrbela v otroštvu in mladosti, ampak ga je tudi materinsko spremljala v javnem delovanju, darovanju, trpljenju in smrti, do zmage vstajenja. Od takrat materinsko spremlja Cerkev, ki je Kristusovo telo. Marija je Kraljica, ker je vsa v službi Kristusa Kralja.

Škof nas je tudi nagovoril, da bi bili odgovorni kot Marija, saj od te odgovornosti zavisi naše življenje ter življenje naših skupnosti. Bil je zelo oseben pri nagovarjanju in je z veliko nežnostjo in odločnostjo spodbujal k izpolnjevanju Božje volje.

Pri sveti maši v Lanusu
Pri sveti maši v Lanusu © Svobodna Slovenija

Poleg kronanja, se je še marsikaj dogajalo med starejšimi in mlajšimi. A mislim, da si bodo praznik najbolj zapomnili prav otroci. Tudi tisti mlajši, ki so popoldan po argentinski navadi hodili in plesali okoli Marijine podobe ter se veselili njih zavetnice in okronane Matere. Spominja me na tiste trenutke, ko smo se kot otroci držali za roke in v plesu prepevali »mi se imamo radi«. Priznam, da me je tisti dogodek zelo razveselil in mi tudi pomagal, da sem bil z otroki, kakor otrok. Marija Kraljica, prosi za nas!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...