Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

V katoliški Cerkvi vstopili v misijonski mesec z geslom »krščeni in poslani«

Cerkev na Slovenskem | 02.10.2019, 14:40 Tone Gorjup

Oktober 2019 je za katoličane izreden misijonski mesec. Papež Frančišek se je zanj odločil, da bi z njim poživili misijonsko poslanstvo Cerkve. Sam ga je začel z večernicami v vatikanski baziliki, pri nas pa smo vanj vstopili z odprtjem potujoče misijonske razstave v Zavodu sv. Stanislava, kjer nas je apostolski nuncij nadškof Jean-Mari Speich povabil: Pojdite!

Cerkev naj bo misijonarska, naj gre ven … nihče ni izključen iz tega poslanstva, je poudaril papež Frančišek na začetku misijonskega meseca in izročil misijonski križ desetim posameznikom, ki odhajajo v misijonske dežele. V Cerkvi v Sloveniji smo na začetku izrednega meseca želeli z razstavo opozoriti na bogato zgodovino misijonarskih poklicev. Papežev zastopnik v Sloveniji nadškof Jean-Mari Speich je ob tem z navdušenjem dejal: »Nadvse pomembno se mi je zdelo, da sem z vami; iz več razlogov,« je dejal in začel z godom sv. Terezije, zavetnice misijonov. Mamina teta je prodala hišo, da je bil postopek za njeno kanonizacijo uspešno končan, je povedal. Nuncij izhaja iz družine, ki je v sto letih dala sedem misijonarjev in pet misijonark; ena od njih je bila ustanoviteljica misijonske družbe. »Tretji razlog je, da sem prišel k vam za nuncija iz misijonske dežele ...« Pet let in pol v Gani mu je omogočilo, da je začutil utrip misijonov. Spoznal je življenje misijonarjev, se srečeval z njihovimi težavami. Naslednji razlog je misijonski duh v naši domovini, ki ga je začutil kmalu ob prihodu. Zaživel je pred šeststo leti in živi še danes. Kot zadnji razlog je nuncij navedel zapoved našega Gospoda. Preden se je vrnil k nebeškemu Očetu, nam je zalo jasno naročil: »Pojdite! Krščujte vse narode v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha!«

Nadškof Speich je zatem opozoril, kako naj izpolnimo to zapoved. Najprej naj gremo in oznanjamo doma. Naj imamo odprta srca za tiste, ki Gospoda še ne poznajo. Četudi bi nagovorili le enega, se je vredno potruditi. Del misijonskega poslanstva je po nuncijevih besedah tudi molitev: »Prosim vas, molite za Cerkev v Sloveniji! Cerkev v Sloveniji se mora vrniti k Jezusu,« je še dejal apostolski nuncij zbranim na odprtju misijonske razstave.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.