Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Pravi moški poskrbi zase (foto: Splet)
Pravi moški poskrbi zase

Pravi moški je...

01.10.2019, 08:45 Rok Mihevc

Moški raki so bili tokrat izpostavljeni v Svetovalnici, predvsem kako prisluhniti svojemu telesu. Z nami sta bila onkolog prof. dr. Primož Strojan in predstavnica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Breda Brezovar Goljar.

Pravi moški skrbi zase

Kadar moške kaj zaboli, gredo težko k zdravniku, opažajo pristojni. Zato akcija »Pravi moški skrbi zase« naslavlja moške in širšo javnost, naj postanejo pozorni na telesne spremembe in naj spremenijo življenjski slog. Pravi moški je torej telesno dejaven in uživa uravnoteženo prehrano. Se izogiba slabim navadam. Se odzove vabilom na presejalne teste. Je pozoren na telesne spremembe. Pravočasno obišče zdravnika. 

Z rakom se da živeti

Rak prostate, rak pljuč, rak debelega črevesa in danke, rak glave in vratu, rad mod – teh pet rakov se izpostavlja skozi akcijo. Nekaj je povezanih z dednostjo, glavni dejavnik tveganja pa je starost. Velik delež teh rakov je ugotovljenih izključno na račun testiranja in jih pri velikem delu moških ne bi odkrili, če ne bi opravili testa. Podatki niso spodbudni: med rojenimi leta 2015 bo predvidoma eden od dveh moških do svojega 75. leta zbolel za rakom.

Breda Brezovar Goljar in Primož Strojan
Breda Brezovar Goljar in Primož Strojan © Blaž Lesnik
Moški težje priznajo bolezen

Kot opažajo, je umrljivost za rakom pri moških večje, saj ga tudi kasneje odkrijejo. Odlašajo namreč obisk pri zdravniku, je povedal dr. Primož Strojan. »Moški smo bolj tekmovalni, agresivni, težje se sprijaznimo z neuspehom in bolezen je na nek način za marsikoga neuspeh. Če gleda na sebe, kot da se mu ne more nič zgoditi, je bolezen zanj neuspeh, ki pomembno spremeni vsakodnevno rutino, kar v borbi za dobiček in uspeh lahko prestavlja pomembno oviro.«

Pomoč - čudežna beseda iz dveh zlogov

Tudi Breda Brezovar Goljar je poudarila osebnostne razlike med spoloma. »Ženske imajo v svoji strukturni naravnanosti večjo pozornost na svoje zdravje in način življenja. Ko si soočen z boleznijo, si nemočen in ravno iz te nemoči greš po pomoč. Pomoč je čudežna beseda iz dveh zlogov – ko greš po pomoč, greš po moč. Zato govorimo, pojdi po pomoč, če te skrbi. K tistemu, ki ima potrebno znanje.«

Več o akciji.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje , Zdravstvo , Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...