Robert Božič
Aleš Karba
Marjana Debevec
Odbojkarska reprezentanca Slovenije (foto: OZS)
Odbojkarska reprezentanca Slovenije

Slovenski odbojkarji evropski podprvaki

30.09.2019, 09:23 Andrej Šinko

Slovenski odbojkarji, ki so osvojili srebrno kolajno na evropskem prvenstvu, so se ponoči vrnili v domovino. V včerajšnjem finalu proti Srbiji so izgubili z 1 proti 3. Na brniškem letališču jih je ponoči pričakalo približno 150 navijačev, večji sprejem za njih pa bo ob 17. uri na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Odbojka je postala pravi hit, v treh tednih so slovenski odbojkarji naredili več za promocijo svojega športa kot prej v več letih. To je prvi vtis pravkar končanega evropskega prvenstva, ki ga je gostila tudi Ljubljana, pa čeprav po finalu in porazu s Srbijo z 1:3 ostaja kanček grenkobe. »Mogoče nam je zmanjkalo malo energije. Nismo bili stalni v 'side outu', to nam ni uspelo, tekmec se je v vsakem nizu odcepil in jim je bilo lažje igrati. Za nas pa je bilo igrati v Stožicah, ko je dvorana skoraj gorela, nekaj povsem drugega, kot pa igrati v kakšni drugi dvorani,« je po finalu dejal kapetan Tine Urnaut.

Podpora navijačev pomembna za uspeh

Prav navijači so bili rdeča nit prvenstva. Pred evropskim prvenstvom so v odbojkarski zvezi upali, da bo dvorana Stožice vsaj približno polna. A ko je šlo zares, ni bila samo polna, ampak prepolna. V nekaj dneh je v športni Evropi postala sinonim za neosvojljivo trdnjavo, vzdušje v njej pa je nagnalo strah v kosti tudi svetovnim prvakom Poljakom in evropskim prvakom Rusom. »Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so bili v Parizu z nami. Ne morem pa reči, ali bi zmagali, če bi igrali v Ljubljani. V vsakem primeru hvala vsem,« je o tem dejal Urnaut, ki je opozoril tudi na zelo dobro podporo na finalu v Parizu.

»Žal se ni izšlo. A s tem srebrom smo naredili nekaj krasnega za odbojko. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so nas spodbujali na vseh tekmah. Danes se nam ni uspelo izvleči, čestitke Srbiji, ker je igrala bolje. Žal mi je samo za vse navijače, ki so prišli sem in so nam pomagali,« je po pariškem finalu dejal Mitja Gasparini. »Čeprav smo izgubili finale, za nas kot majhno državo tudi srebro veliko pomeni. Želeli smo zmagati, tako kot smo si želeli pred štirimi meseci, ko smo prišli skupaj na akcijo. Škoda, ker nam ni uspelo, imeli smo en dober niz, a ni šlo,« je še ocenil Gasparini.

Kovačič: Srbi so bili boljši

»Mogoče nas oni niso tako podcenjevali kot Rusi in Poljaki. Finale se zmaguje, ne igra in Srbi so zasluženo prvi,« pa je bil kratek Jani Kovačič in tudi on poudaril, kako pomemben del prvenstva so bili slovenski navijači. »Po eni stani se jim zahvaljujemo, ker so nam na celotnem prvenstvu tako pomagali. Brez njih ne vem, če bi prišli v finale. Vsaka čast, da so prišli v takšnem številu v Pariz, samo škoda, da smo izgubili in jim nismo mogli podariti prvega mesta,« je še dejal Kovačič.

Po tekmi je bil razočaran tudi Dejan Vinčić, ki pa je športno priznal, da so bili Srbi tokrat pač boljši. In tudi on je izpostavil neverjetno navijaško podporo. »Vsa čast navijačem, v zelo velikem številu so prišli. To, da nismo igrali doma, ni razlog za poraz. Nismo odigrali dobre tekme in tega se zavedamo. Doma so nas navijači dvigovali, tudi danes tukaj so nas, dvorana je bila naša, na žalost pa nismo izkoristili svojih priložnosti.«

Sprejem za odbojkarje popoldne na ljubljanskem Kongresnem trgu

Približno 150 glava skupina je naše odbojkarje pričakala že na brniškem letališču, nosilcem srebrnih odličij z letošnjega evropskega prvenstva stisnili roko, čestitali in prejeli tudi nekaj avtogramov. Večji sprejem pa bo za odbojkarje popoldne na ljubljanskem Kongresnem trgu. Tam se jim bodo na odru pridružili tudi: prvi in tretji z dirke po Španiji Primož Roglič in Tadej Pogačar ter kajakaša Eva Terčelj in Nejc Žnidarčič ter kanuist Luka Božič, dobitniki kolajn s svetovnega prvenstva ta konec tedna v Španiji.

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...