Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Odbojkarska reprezentanca Slovenije (foto: OZS)
Odbojkarska reprezentanca Slovenije

Slovenski odbojkarji evropski podprvaki

Slovenija | 30.09.2019, 09:23 Andrej Šinko

Slovenski odbojkarji, ki so osvojili srebrno kolajno na evropskem prvenstvu, so se ponoči vrnili v domovino. V včerajšnjem finalu proti Srbiji so izgubili z 1 proti 3. Na brniškem letališču jih je ponoči pričakalo približno 150 navijačev, večji sprejem za njih pa bo ob 17. uri na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Odbojka je postala pravi hit, v treh tednih so slovenski odbojkarji naredili več za promocijo svojega športa kot prej v več letih. To je prvi vtis pravkar končanega evropskega prvenstva, ki ga je gostila tudi Ljubljana, pa čeprav po finalu in porazu s Srbijo z 1:3 ostaja kanček grenkobe. »Mogoče nam je zmanjkalo malo energije. Nismo bili stalni v 'side outu', to nam ni uspelo, tekmec se je v vsakem nizu odcepil in jim je bilo lažje igrati. Za nas pa je bilo igrati v Stožicah, ko je dvorana skoraj gorela, nekaj povsem drugega, kot pa igrati v kakšni drugi dvorani,« je po finalu dejal kapetan Tine Urnaut.

Podpora navijačev pomembna za uspeh

Prav navijači so bili rdeča nit prvenstva. Pred evropskim prvenstvom so v odbojkarski zvezi upali, da bo dvorana Stožice vsaj približno polna. A ko je šlo zares, ni bila samo polna, ampak prepolna. V nekaj dneh je v športni Evropi postala sinonim za neosvojljivo trdnjavo, vzdušje v njej pa je nagnalo strah v kosti tudi svetovnim prvakom Poljakom in evropskim prvakom Rusom. »Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so bili v Parizu z nami. Ne morem pa reči, ali bi zmagali, če bi igrali v Ljubljani. V vsakem primeru hvala vsem,« je o tem dejal Urnaut, ki je opozoril tudi na zelo dobro podporo na finalu v Parizu.

»Žal se ni izšlo. A s tem srebrom smo naredili nekaj krasnega za odbojko. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so nas spodbujali na vseh tekmah. Danes se nam ni uspelo izvleči, čestitke Srbiji, ker je igrala bolje. Žal mi je samo za vse navijače, ki so prišli sem in so nam pomagali,« je po pariškem finalu dejal Mitja Gasparini. »Čeprav smo izgubili finale, za nas kot majhno državo tudi srebro veliko pomeni. Želeli smo zmagati, tako kot smo si želeli pred štirimi meseci, ko smo prišli skupaj na akcijo. Škoda, ker nam ni uspelo, imeli smo en dober niz, a ni šlo,« je še ocenil Gasparini.

Kovačič: Srbi so bili boljši

»Mogoče nas oni niso tako podcenjevali kot Rusi in Poljaki. Finale se zmaguje, ne igra in Srbi so zasluženo prvi,« pa je bil kratek Jani Kovačič in tudi on poudaril, kako pomemben del prvenstva so bili slovenski navijači. »Po eni stani se jim zahvaljujemo, ker so nam na celotnem prvenstvu tako pomagali. Brez njih ne vem, če bi prišli v finale. Vsaka čast, da so prišli v takšnem številu v Pariz, samo škoda, da smo izgubili in jim nismo mogli podariti prvega mesta,« je še dejal Kovačič.

Po tekmi je bil razočaran tudi Dejan Vinčić, ki pa je športno priznal, da so bili Srbi tokrat pač boljši. In tudi on je izpostavil neverjetno navijaško podporo. »Vsa čast navijačem, v zelo velikem številu so prišli. To, da nismo igrali doma, ni razlog za poraz. Nismo odigrali dobre tekme in tega se zavedamo. Doma so nas navijači dvigovali, tudi danes tukaj so nas, dvorana je bila naša, na žalost pa nismo izkoristili svojih priložnosti.«

Sprejem za odbojkarje popoldne na ljubljanskem Kongresnem trgu

Približno 150 glava skupina je naše odbojkarje pričakala že na brniškem letališču, nosilcem srebrnih odličij z letošnjega evropskega prvenstva stisnili roko, čestitali in prejeli tudi nekaj avtogramov. Večji sprejem pa bo za odbojkarje popoldne na ljubljanskem Kongresnem trgu. Tam se jim bodo na odru pridružili tudi: prvi in tretji z dirke po Španiji Primož Roglič in Tadej Pogačar ter kajakaša Eva Terčelj in Nejc Žnidarčič ter kanuist Luka Božič, dobitniki kolajn s svetovnega prvenstva ta konec tedna v Španiji.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...