Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
V Vodicah jih najbolj skrbi varnost šolarjev in malčkov (foto: Tanja Dominko)
V Vodicah jih najbolj skrbi varnost šolarjev in malčkov

V Vodicah zahtevajo obvoznico

20.09.2019, 15:40 Tanja Dominko

V tednu mobilnosti številne občine opozarjajo na neustrezno cestno infrastrukturo in problematiko tovornega prometa. Danes so na to plat opozorili v občini Dravograd. Že včeraj pa so opozorilni shod zaradi dveh desetletij neuresničenih obljub pripravili v Vodicah.

Gre za občino, skozi katero poteka promet do Ljubljane iz celotne Gorenjske, pa tudi občin Kamnik, Komenda, deloma celo Mengeš. Na obvoznico oziroma odsek, dolg 2,32 kilometra, čakajo že več kot dve desetletji; zdaj je vrag vzel šalo, je povedal župan Aco Franc Šuštar. "Vrag je odnesel šalo in obvoznico po 20 letih načrtovanja ter 11 letih aktivnosti za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebujemo danes."

Dars bi lahko po njegovi oceni pridobil gradbeno dovoljenje že to jesen. V tem primeru bi lahko pozimi izvedli razpis za izbiro izvajalca ter spomladi zasadili prvo lopato.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon se je strinjal, da Vodice potrebujejo obvoznico. "Ta cesta je državni problem. Vemo, da razbremenjuje povezavo vzhod - zahod, razbremenjuje tudi ljubljansko obvoznico," je dejal.

Župan in državni sekretar
Župan in državni sekretar © Tanja Dominko

A hitrih rešitev ni. "Gre za nekoliko poseben primer, saj je bilo okoljevarstveno soglasje izdano že leta 2010, ker pa se pet let pozneje ni podaljšalo, je poteklo." Na Agenciji RS za okolje je zato treba po njegovih besedah ponovno sprožiti postopek pridobitve okoljevarstvenega soglasja, medtem ko se Šuštarju to ne zdi potrebno, saj se od prve pridobitve okoljevarstvenega soglasja ni spremenilo ničesar.

V Vodicah imajo pri zahtevi po obvoznici tudi podporo sosednjih občin Kamnik, Mengeš in Komenda. "To cesto v veliki meri uporabljamo tudi Kamničani za dostop do avtoceste," je dejal župan Občine Kamnika Matej Slapar in dodal, da je, medtem ko je cesta vsa leta ostajala nespremenjena, ob njej zraslo veliko število novih podjetij in stanovanj.

Občani Vodic pripravljajo nov protestni shod v oktobru.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...