Jože Bartolj
Andrej Jerman
Helena Križnik
V Vodicah jih najbolj skrbi varnost šolarjev in malčkov (foto: Tanja Dominko)
V Vodicah jih najbolj skrbi varnost šolarjev in malčkov

V Vodicah zahtevajo obvoznico

20.09.2019, 15:40 Tanja Dominko

V tednu mobilnosti številne občine opozarjajo na neustrezno cestno infrastrukturo in problematiko tovornega prometa. Danes so na to plat opozorili v občini Dravograd. Že včeraj pa so opozorilni shod zaradi dveh desetletij neuresničenih obljub pripravili v Vodicah.

Gre za občino, skozi katero poteka promet do Ljubljane iz celotne Gorenjske, pa tudi občin Kamnik, Komenda, deloma celo Mengeš. Na obvoznico oziroma odsek, dolg 2,32 kilometra, čakajo že več kot dve desetletji; zdaj je vrag vzel šalo, je povedal župan Aco Franc Šuštar. "Vrag je odnesel šalo in obvoznico po 20 letih načrtovanja ter 11 letih aktivnosti za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebujemo danes."

Dars bi lahko po njegovi oceni pridobil gradbeno dovoljenje že to jesen. V tem primeru bi lahko pozimi izvedli razpis za izbiro izvajalca ter spomladi zasadili prvo lopato.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon se je strinjal, da Vodice potrebujejo obvoznico. "Ta cesta je državni problem. Vemo, da razbremenjuje povezavo vzhod - zahod, razbremenjuje tudi ljubljansko obvoznico," je dejal.

Župan Aco Franc Šuštar in državni sekretar Aleš Prijon
Župan in državni sekretar © Tanja Dominko

A hitrih rešitev ni. "Gre za nekoliko poseben primer, saj je bilo okoljevarstveno soglasje izdano že leta 2010, ker pa se pet let pozneje ni podaljšalo, je poteklo." Na Agenciji RS za okolje je zato treba po njegovih besedah ponovno sprožiti postopek pridobitve okoljevarstvenega soglasja, medtem ko se Šuštarju to ne zdi potrebno, saj se od prve pridobitve okoljevarstvenega soglasja ni spremenilo ničesar.

V Vodicah imajo pri zahtevi po obvoznici tudi podporo sosednjih občin Kamnik, Mengeš in Komenda. "To cesto v veliki meri uporabljamo tudi Kamničani za dostop do avtoceste," je dejal župan Občine Kamnika Matej Slapar in dodal, da je, medtem ko je cesta vsa leta ostajala nespremenjena, ob njej zraslo veliko število novih podjetij in stanovanj.

Občani Vodic pripravljajo nov protestni shod v oktobru.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...