Jože Bartolj
Andrej Jerman
Helena Križnik

Pred dvajsetimi leti je posijalo "sonce" Slomškove blaženosti na slovenskem nebu

19.09.2019, 15:24 Tone Gorjup

Cerkev v Sloveniji je pred dvajsetimi leti obiskal sveti papež Janez Pavel. Med slovesno mašo pri Betnavskem gradu je škofa Antona Martina Slomška razglasil za blaženega. Svetel dogodek ostaja v srcih številnih vernih Slovencev, saj smo z njim dobili prvega uradnega priprošnjika v nebesih. Jubilej bodo slovesno proslavili z nocojšnjo sveto mašo ob Slomškovem grobu v mariborski stolnici.

Škof Anton Martin Slomšek je naš prvi blaženi, zdaj moramo izmoliti še njegovo svetništvo. Postopek kot postulator vodi nadškof Marjan Turnšek, ki bil že v devetdeseti letih prejšnjega stoletja znanstveni sodelavec na Kongregaciji za zadeve svetnikov v primeru Slomška. O svojih občutjih pred dvajsetimi leti je za Radio Ognjišče dejal: »Najbolj živo mi ostaja v spominu tisti pramen sonca, ki je posijal skozi oblake, ko se je papež - zdaj že sveti - Janez Pavel II. pripeljal na prizorišče na Betnavi. Potem dvesto tisoč glava množica, kar je gotovo bilo že samo po sebi zelo močno sporočilo. Take množice gotovo ne bomo več hitro videli v Sloveniji zbrane na enem mestu. In nazadnje prihod Slomškovih relikvij in sama razglasitev za blaženega mi ostaja tako živo v spominu, da si tudi lahko film zavrtim v tem trenutku. «

Nadškof je medtem na spletu zapisal, da je s tem dogodkom posijalo »sonce« Slomškove blaženosti na slovenskem nebu. Nadškof Marjan Turnšek bedi nad postopkom kanonizacije, ki se odvija na dveh ravneh: prvega vodi postulator pod okriljem Kongregacije za zadeve svetnikov, drugi poteka med ljudmi. Prvi trenutno stoji, saj kongregacija čaka na primer, ki bi ga lahko z veliko gotovostjo prepoznali kot čudežni dogodek. Zato nas nadškof spodbuja, naj se z zaupanjem obračamo na blaženega Slomška in se mu priporočamo v raznih potrebah. Prisluhnite pogovoru z nadškofom Turnškom, ki je podrobneje spregovoril o vlogi vernikov pri kanonizaciji, o letošnji Slomškovi nedelji in sporočilu blaženega škofa današnjemu času.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...