Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Mitja Štular (foto: Tone Gorjup)
Mitja Štular

Avdio: Šoltesova zgodba že končana?

03.09.2019, 18:30 Tanja Dominko

Kdo bo vodil Uradni list, še ni znano. Zagotovo pa to ne bo nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes, za katerega imenovanje se je trudil desna roka predsednika vlade Brane Kralj. Odletela sta oba. Šoltes kot kandidat, pravi, da v teh političnih igrah ne želi sodelovati, Kralja je umaknil premier Šarec. Kakšen je nauk zgodbe?

O dogajanju smo pretekli teden obširno poročali. Zgodil se je pritisk na predsednico nadzornega sveta, naj izberejo Igorja Šoltesa, predsednica je zadevo prijavila KPK -ju, ta se z njo prednostno ukvarja, predsednik vlade Marjan Šarec je generalnemu sekretarju stranke Branetu Kralju pomahal v slovo. Je to vse, kar si javnost lahko obeta od primera, ko lahko govorimo o jasni korupciji? Publicist Mitja Štular upa, da ne, saj ima zgodba širše razsežnosti in javnost je že dobila vtis, kako se kadruje.

Šoltes je umaknil kandidaturo za to delovno mesto, za katerega sicer izpolnjuje vse razpisne pogoje in ima tudi potrebne izkušnje. Zdaj se zdi, kot da je užaljen, da se je za hrbtom dogajalo nekaj, o čemer se mu ni sanjalo. Štular pravi, da bi zgolj naivnež verjel, da ni vedel, kaj se dogaja. Je pa jasno, da si želi oprati ime, umik kandidature je tako zgolj piarovska poteza.

O kadrovskih povezavah smo v preteklosti že veliko govorili, različna prizadevanja so bila, da bi vsaj navzven prikazali, da se kadruje strokovno. Potem pa dočakamo izjavo premiera, ki pravi, da Šoltes ni bil njihov kandidat. Očitno so še vedno naši in njihovi, Štularja motijo tudi druge izjave Šarca, ki kažejo, da samega dejanja generalnega sekretarja niti ne obsoja, pač pa se obregne zgolj ob odzive nanj.

Je pa Erjavec kot predsednik stranke DESUS, na katere listi je Šoltes kandidiral za evropske volitve, tukaj povsem stranski igralec, v zadevo se ne želi vpletati, čeprav dvomi, kakšna je bila njegova dejanska vloga, obstajajo.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...