Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Kardinalski zbor (foto: Rome Reports)
Kardinalski zbor

Kako težko bo kardinalom v primeru konklava izvoliti novega papeža?

02.09.2019, 13:37 Marta Jerebič

Papež Frančišek z včeraj imenovanimi kardinali, ki prihajajo z vsega sveta, nadaljuje obliko in vsebino, ki si jo je začrtal ob začetku svojega pontifikata. Poudarek je na obrobju in misijonih. Zanimivo je tudi to, da kar 8 od 13-ih novih kardinalov pripada redovnim kongregacijam. Konzistorij, na katerem bodo umeščeni, bo 5. oktobra, pred sinodo škofov o Amazoniji.

13 novih kardinalov, 10 jih bo lahko volilo novega papeža v primeru konklava, trije pa so starejši od 80 let in bodo kardinalski naziv dobili za svoje zasluge za Cerkev. Med slednjimi je največje presenečenje britanski nadškof Michael Fitzgerald, a z njegovim imenovanjem papež potrjuje njegovo življenjsko delo na področju dialoga z islamom. Še eno večje presenečenje na seznamu je kanadski jezuit p. Michael Czerny, ki je zgolj podtajnik oddelka za migrante v Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju. "Po mojem mnenju gre bolj kakor za osebno imenovanje za potrditev današnje pastoralne dejavnosti Cerkve. Biti na tisti strani tistih, ki so v velikih stiskah in potrebah, tukaj so migranti seveda na poseben način potrebni našega spoštovanja in pomoči,« meni škofov vikar za Slovence v Italiji, Karlo Bolčina.

V Italiji, ki je pred Frančiškom imela veliko kardinalov, odmeva vprašanje, zakaj papež za kardinala ni imenoval npr. milanskega, beneškega ali torinskega, pač pa samo bolonjskega nadškofa Mattea Zuppija. "S tem, da ga je imenoval za kardinala, je samo potrdil papeževo veliko, veliko željo in veliko spodbudo, da bi se vedno posvečali tistim, ki so zadnji. Za nadškofa Zuppija je znano, da je nadškof ceste, da gre iz svoje hiše, iz cerkve na ceste, ulice in trge in tam pomaga tistim, ki so najbolj potrebni."

Nova podoba kardinalskega zbora bo še bolj narodnostno pisana. Kaj to pomeni za morebiten konklave? "Če se bodo dali voditi Svetemu Duhu, potem bo izbira lahka. Če se bodo oprijemali svoje narodnosti, običajev, političnega izvora in podobno, potem ne bodo nikoli izvolili papeža," je dejal Bolčina.

Seznam novih kardinalov

1. Msgr. Miguel Ángel Ayuso Guixot MCCJ – predsednik papeškega sveta za medverski dialog.

2. Msgr. José Tolentino Calaça de Mendonça – arhivar in knjižničar Svete rimske Cerkve.

3. Msgr. Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo – nadškof Džakarte (Indonezija).

4. Msgr. Juan de la Caridad García Rodríguez – nadškof San Cristóbala de la Habane (Kuba).

5. Msgr. Fridolin Ambongo Besungu OFMCap – nadškof Kinšase (Kongo).

6. Msgr. Jean-Claude Höllerich DJ – nadškof Luksemburga.

7. Msgr. Álvaro Leonel Ramazzini Imeri – škof Huehuetenamga (Gvatemala).

8. Msgr. Matteo Zuppi – nadškof Bologne (Italija).

9. Msgr. Cristóbal López Romero SDB – nadškof Rabata (Maroko).

10. P. Michael Czerny DJ – podtajnik oddelka za migrante pri Dikasteriju za celostni človeški razvoj.

Skupaj z njimi bo papež pridružil članom kardinalskega zbora še dva nadškofa in škofa, ki so se odlikovali po svojem služenju Cerkvi.

1. Msgr. Michael Louis Fitzgerald – upokojeni naslovni nadškof Nepte.

2. Msgr. Sigitas Tamkevičius DJ – upokojeni nadškof Kaunasa (Litva).

3. Msgr. Eugenio Dal Corso, psdp – upokojeni škof Benguele (Angola).


Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...