Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Visoko v hribe tudi tisti, ki nimajo več moči v nogah (foto: Nataša Ličen)
Visoko v hribe tudi tisti, ki nimajo več moči v nogah

Intervju z višine dobrih 2200 metrov: »Si želite visokogorske svežine in razgledov vse do morja?

22.08.2019, 13:55 Nataša Ličen

To je razmeroma lahko dosegljivo, le odločitev, nekaj časa in vožnja do Kanina. V sodobnem turističnem svetu je visokogorje po vsej Evropi vse bolj obiskano. Številke kažejo, da poletna sezona po številu obiskovalcev konkurira zimski. Svet gamsov, kozorogov, svizcev, ujed ter bogatega in cvetočega visokogorskega rastlinstva, nam je dosegljiv.

Vizija, ki dobiva številne navdušence

Pred nedeljskim avgustovskim srečanjem na Uršlji gori, spomnimo na julijski nepozabni obisk Bovca in Kanina. Očarani smo bili, nad dolino, turističnim vzdušjem, razvojem in trudom domačinov ter posebej odgovornih za žičniški sistem, ki vsakodnevno vozi na Kanin. Vizijo, ki dobiva številne navdušence, zgodbo v razvoju Kanina in tudi njegovi poletni ponudbi, je za naš radio opisal prof. dr. Rok Ovsenik, direktor Javnega zavoda Sončni Kanin.

Turizem je živ organizem

»V Bovški dolini je posebej med poletnimi meseci včasih toliko gostov, da ni dovolj ponudnikov hrane. Tudi pred vstopom v krožno kabinsko žičnico zato urejamo restavracijo z najbolj priljubljenimi jedi iz sveta, od nemške do južno ameriške hrane, in seveda lokalne. Na krožnike bo prišla tudi soška postrv in domači bovški sir. Turizem je živ organizem, opazovati je treba želje in pričakovanja gostov, ki se včasih odražajo na dnevni bazi.«

Lepote visokogorja
Lepote visokogorja © Nataša Ličen

Sončenje in razgledi na kaninski plaži

Na Kaninu je ob novi brunarici na voljo tudi plaža, ki ponuja krasne poglede vse do morja. Ko smo obiskali Kanin, so bili ležalniki polni. Obiskovalci pa različnih narodnosti. Čakali smo le še dvig meglic in v pričakovanju zrli proti dolini, čeprav so ravno tako vabljivi tudi bližnji vrhovi. Skratka, doživetje, ki je na dosegu rok tudi tistim, ki ne zmorejo več nekaj urne hoje navkreber.

Žičniška zgodba na Kaninu

»V naslednjih letih želimo postaviti novo krožno kabinsko žičnico, ki je za naše delovanje nujno potrebna. Vse žičniške naprave po svetu danes povezujejo dolino z visokogorjem. Zato to ni investicija v žičnico, ampak v celostno ponudbo doline Soče. Vse več je namreč povpraševanja tudi po poletnih doživetjih v gorah. Sodelujemo z občino in italijanskimi partnerji, ki upravljajo z drugo stranjo gore, oziroma smučišča. Varnost je vedno na prvem mestu, tehnični oddelek vsakodnevno vlaga veliko energije v vzdrževanje, da se kar najbolj varno lahko peljemo z napravo v visokogorje.«

Vožnja s sedežnico je doživetje
Vožnja s sedežnico je doživetje © Nataša Ličen

Smučišče, ki ponuja možnosti za prosti slog in/ali kakovostno urejene strmine

Z italijanskimi partnerji pri Zavodu Sončni Kanin dobro sodelujejo, imajo redne sestanke, usklajujejo in dogovarjajo se o zimski ponudbi in cenah. »Trenutni dogovor je korekten za obe strani«, je dejal dr. Rok Ovsenik in dodal: »Pomembno je to, da je tako na naši kot na italijanski strani na prvem mestu zadovoljen gost in obiskovalec.«

Poligon možnosti skozi vse leto

Slovenska stran ponuja ogromno igrišče in poligon za nove oblike smučanja, za smučanje zunaj urejenega terena, prostega smučanja, do možnosti smučanja na celem snegu in podobno, italijanska stran pa ima zelo kakovostne proge za alpsko smučanje. "Obe strani prepoznavata prav to kot skupno točko sodelovanja, kar je naš glavni motiv, da smučar s tem dobi kompleksno smučišče, morda celo eno redkih tovrstnih smučišč v tem delu Evrope."

Dobro poglejte sliko. Mejna točka med državama visoko v gorah,
Dobro poglejte sliko. Mejna točka med državama visoko v gorah, © Nataša Ličen

Domače dobrote, lokalnega porekla, tudi visoko v visokogorju

Go. Viktorija, ki na Kaninu postreže goste, nam je predstavila možnost izbire jedi: "Lahko okušate enolončnice, žlikrofe, različne sladice, domače štruklje, jogurte in še in še. Gostje imajo najraje jedi na žlico. Ne zmoremo speči toliko, kot je povpraševanja. Naša kuharica je go. Iva. V visokogorju se imamo dobro, radi delamo z ljudmi. Tu smu julija, avgusta in septembra, za nami pa pride druga ekipa, ki je tu potem v zimski sezoni, do aprila. Vajeni smo delati in se dobro razumemo v ekipi, kar je najpomembnejše.

Dobrote, ki prav tako vabijo na Kanin. Kuharica go. Iva in direktor zavoda Sončni kanin, dr. Rok Ovsenik
Dobrote, ki prav tako vabijo na Kanin. Kuharica go. Iva in direktor zavoda Sončni kanin, dr. Rok Ovsenik © Nataša Ličen

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Dogodki, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.