Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Najvišje ležeča cerkev v Sloveniji (foto: Rok Mihevc)
Najvišje ležeča cerkev v Sloveniji

Uršlja gora, prihajamo!

22.08.2019, 15:01 Rok Mihevc

V nedeljo, 25. avgusta, vabimo na Uršljo goro, kjer bo 47. srečanje prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče. Ker je hkrati 25. dan v mesecu, bo to dan za našo jubilejno akcijo: Odgovorno na pot - varno na vrh. Ob 12.00 bo sveta maša.

Najboljše izhodišče za vzpon na Uršljo goro, ki meri 1.699 metrov, so Naravske ledine, do katerih se pripeljemo iz Kotelj (9 km). Naravske ledine so na višini 1.072 metrov, kar pomeni, da je potrebno pri hoji na Uršljo goro premagati 627 metrov. Predviden čas vzpona je ura in 45 minut.

V cerkvi svete Uršule bo ob 12.00 sveta maša, ki jo bo daroval glavni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak. Po maši bo pri planinski koči koncert ansambla Juhej.

Kako na Uršljo goro?
Kako na Uršljo goro? © Rok Mihevc
Cerkev svete Uršule na Uršlji gori je bila zgrajena v 16. stoletju iz lomljenega kamna. Njen bronasti zvon se je oglasil z gore leta 1584, ko so bili postavljeni prvi temelji in se je začela gradnja te mogočne cerkve, ki je bila posvečena l. 1602. Posvetil jo je ljubljanski škof Tomaž Hren in imel takrat pridigo v slovenskem jeziku. Več kot 400 let stara cerkev sv. Uršule je najvišje ležeča cerkev takšne velikosti v Sloveniji in v tem delu Evrope, na nadmorski višini 1.696 metrov. Zgradili so jo koroški kmetje, v bran prave katoliške vere, ki so jo kazili meščani v takratnem Windischgrätzu,(sedanjem Slovenj Gradcu).

Skozi zgodovino je bila cerkev sv. Uršule večkrat obnovljena. Zaradi političnih razmer po drugi svetovni vojni zanemarjena, vendar pri prebivalcih pod Goro nikoli pozabljena. Prvo temeljita obnova je bila narejena l. 1988, vendar dela niso bila dokončana. Leta 2003 se je obnova ponovno začela in bila delno končana l. 2006.

V cerkvi svete Uršule na Uršlji gori
V cerkvi svete Uršule na Uršlji gori © Rok Mihevc
Na spletni strani Planinske zveze Slovenije lahko preberemo naslednje informacije:

"Planinski dom stoji tik pod vrhom Uršlje gore ali Plešivca (1.699 m) zraven cerkve sv. Uršule. Na vrhu stoji poslopje RTV s stolpom. Prvo kočo je leta 1912 zgradilo nemško-avstrijsko planinsko društvo; po 1. svetovni vojni jo je prevzela mislinjska podružnica SPD. Koča je 29. avgusta 1942 pogorela. Ponovno je bila odprta 22. avgusta 1948. V letih od 1980 do 1983 so zgradili velik, sodobno urejen prizidek in ga funkcionalno povezali s temeljito obnovljeno staro postojanko. Povečani in prenovljeni dom so slovesno odprli 17. junija 1984 ob 65-letnici PD Prevalje.

V gostinskem prostoru je 100 sedežev, pri mizah pred domom pa 120. V 11 sobah je 60 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 22 ležišč.

Z Uršlje gore je obširen razgled. Na vzhodu in jugovzhodu ležijo Mislinjska, Šaleška in Spodnja Savinjska dolina, lepo vidimo Slovenj Gradec, Velenje in Šoštanj, zadaj pa Pohorje, Paški Kozjak, Goro Oljko in Posavsko hribovje; proti jugu so Smrekovec, Golte, Dobrovlje, Menina planina, za Belimi Vodami pa vidimo tudi delček Gornje Savinjske doline; od jugozahoda proti severozahodu se zvrstijo Raduha, Olševa, Savinjske Alpe, Peca in Svinška planina; na severu leži Mežiška dolina z Ravnami in Prevaljami; v podnožju Uršlje gore vidimo Ivarčko jezero, Kotlje in Preški Vrh, desno hriboviti Selovec, za dolino Strojno in Črneško goro, zadaj pa Golico; na severovzhodu se kaže delček Dravske doline s Košenjakom nad njo. Ob dobri vidljivosti vidimo tudi Julijce s Triglavom, Visoke Ture in Panonsko nižino".

Pogled z Uršlje gore
Pogled z Uršlje gore © Rok Mihevc

Križ, razpelo, hribi © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

 

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...