Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Na Saškem in v Brandenburgu koaliciji z močnim levim pridihom?

02.09.2019, 15:15

Deželam Saška in Brandenburg na vzhodu Nemčije se obetata koaliciji z močnim levim pridihom. Tako je rezultate včerajšnjih regionalnih volitev v največjem evropskem gospodarstvu komentiral politični analitik dr. Aleš Maver. V obeh so skupaj največ podpore prejele do zdaj vladajoče stranke, a so utrpele tudi precejšnje izgube. Glasove jim je pobrala Alternativa za Nemčijo. Zmage na majskih volitvah v Evropski parlament ni ponovila, vendar se še naprej krepi. Zaskrbljujoča je nizka volilna udeležba.

Če bi bila relativna zmagovalka Alternativa za Nemčijo, bi bilo težko sestaviti vladi

Alternativa za Nemčijo je tako na Saškem kot tudi v Brandenburgu doživela močan vzpon. V obeh je na včerajšnjih regionalnih volitvah zasedla drugo mesto. Čeprav ni prejela relativne večine, je presegla pričakovanja iz javnomnenjskih anket. Na Saškem je uspela ostati na vrhu Krščansko-demokratska unija, čeprav z občutno manj podpore kot v preteklosti, v Brandenburgu so slavili socialdemokrati, a je bilo glasov prav tako bistveno manj. "V zadnjih dneh so se volivci množično selili k strankama, ki sta imeli možnost, da dosežeta simbolno pomembno prvo mesto. Če bi bila Alternativa za Nemčijo na prvem mestu, ne na Saškem ne v Brandenburgu verjetno ne bi mogla sestaviti vlade," je opozoril dr. Maver.

Krščansko-demokratska unija si lahko za zdaj nekoliko oddahne

Prepričan je, da si lahko oddahne predvsem Krščansko-demokratska unija. "Še posebej poraz na Saškem bi namreč res pomenil pravo malo katastrofo, saj so tam krščanski demokrati v devetdesetih letih vedno dobivali absolutno večino, zdaj pa se je ta rezultat praktično prepolovil. A vsaj za predsednico Krščansko-demokratske unije ta relativna večina na Saškem pomeni nekaj možnosti za to, da lažje zadiha."

Posvetovanja že tečejo …

Stranka, ki jo je vrsto let vodila še aktualna kanclerka Angela Merkel, bo tam verjetno šla v koalicijo s socialdemokrati in Zelenimi. V Brandenburgu je medtem mogoča tudi povsem leva koalicija socialdemokratov, Levice in Zelenih. Nekatera posvetovanja so že stekla. Vse kaže, tako dr. Maver, da se bo politika pomikala še bolj proti levi.

Ignoriranje Alternative za Nemčijo ni dobro

Ali tudi tu tiči razlog za krepitev Alternative za Nemčijo? Da njeni volivci niso neka homogena gmota, je pojasnil dr. Maver. "To so zelo različni ljudje, gre predvsem za protestne glasove, potem je zelo veliko volivcev, ki so na vseh dozdajšnjih volitvah v vzhodni Nemčiji glasovali za Levico oziroma za nekdanjo vladajočo Enotno socialistično stranko Nemčije in njene naslednice, tako da gre za zelo zanimivo in seveda heterogeno mešanico. Vendar bi bilo zelo napačno, če bi se te volivce, ki predstavljajo četrtino volilnega telesa, povsem ignoriralo, kot se dogaja zdaj. Etablirane stranke se v glavnem vedejo, kot da Alternative za Nemčijo ni, odrivajo jo na rob, gotovo so nekateri razlogi za to upravičeni, vendar bi bilo treba upoštevati tudi glas teh volivcev."

Bo prišlo do ponovitve vzorca?

Za zdaj ne kaže, da bi ta lahko konec oktobra dobila relativno večino v še eni vzhodnonemški deželi Turingiji. Kot je dodal dr. Maver, je težko napovedati, ali bo prišlo do ponovitve vzorca.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...