Alen SalihovićAlen Salihović

Razkritja Slovenca močno zamajala eno od balkanskih vlad

Svet | 31.08.2019, 07:45

Severna Makedonija, ki jo pod tem imenom poznamo dobrega pol leta, se ne uspe izviti iz primeža politične krize. V kaotične razmere je udarila še izsiljevalska afera. Pod vprašaj je postavila vse dozdajšnje delo posebnega državnega tožilstva za boj proti organiziranemu kriminalu in močno zamajala vlado socialista Zorana Zaeva. Bo ta padla zaradi razkritij, ki jih je v italijanskem časopisu La Verita objavil slovenski geopolitični analitik dr. Laris Gaiser?

Mednarodni odločevalci in določena omrežja so se želeli znebiti Gruevskega

Zgodba sega v leto 2015, ko je takratni opozicijski voditelj, aktualni premier Zaev, začel objavljati dokaze o prisluškovanju več kot 20 tisoč Makedoncem. Sledil je padec vlade Nikole Gruevskega. Tega so se, tako dr. Gaiser, skušali znebiti mednarodni odločevalci in tudi omrežja, ki podpirajo vsiljevanje tako imenovane odprte družbe. Gruevski med drugim ni popuščal pri spremembi imena države. A ker je bil vpleten v več škandalov, ga je bilo mogoče zamenjati. Z njegovimi ravnanji se je začelo ukvarjati tudi novoustanovljeno posebno državno tožilstvo, ki ga je vodila Katica Janeva. "Katica Janeva je posebna državna tožilka, ki jo je zahtevala Evropska unija, da bi v Makedoniji ustanovila neke vrste novo demokracijo, delujočo demokracijo, pravno državo. Izkazalo se je, da je to nemogoče, da ona na tem ne dela," je v pogovoru za naš radio poudaril dr. Gaiser. Njeno ime se je namreč pojavilo v posnetkih, v katerem podjetnika bogatemu in vplivnemu poslovnežu, obtoženemu korupcije in pranja denarja, v zameno za denar obljubljata nižjo zaporno kazen.

Večina političnega in sodnega sistema je korumpirana

Posnetke izsiljevanja je neimenovani vir posredoval dr. Gaiserju, ta jih je zaupal italijanskemu časopisu La Verita, ki že dalj časa objavlja njegove zunanjepolitične komentarje. "Jasno se vidi, da je večinski del političnega in sodnega sistema korumpiran. S posnetki, ki smo jih pridobili, smo dokazali, do koga to lahko seže."

Če ne verjamete dokazom, je tu še vedno objektivna odgovornost

Janeva se je že morala zagovarjati pred organi pregona, prav tako je odstopila s položaja. A kot je dodal dr. Gaiser, je za vse to gotovo vedel tudi Zaev. Sooča se torej s podobnimi očitki kot Gruevski. Tudi drugače nosi svoj del bremena. "Z dokazi, ki so zdaj zunaj, je premier v zelo težki situaciji. Četudi ne bi verjeli dokazom, v tem trenutku obstaja objektivna odgovornost. Če država, ki jo vodiš že dobra tri leta, deluje na tak način, si kot prvi minister absolutno objektivno odgovoren za to, kar se dogaja."

Izsiljevalska afera zagotovo prinaša politične posledice

Dr. Gaiser je prepričan, da je izsiljevalska afera, ki še ni dobila epiloga, odprla novo poglavje v zgodovini Severne Makedonije, prej le Makedonije. "Prepričan sem, da bo Zaev v nekaj mesecih zamenjan. To bi se že moralo zgoditi. Predsednik republike bi lahko v isti koaliciji mirno imenoval novega premierja. Če do tega ne bo prišlo, bo prišlo do večje krize, v njej do tehnične vlade in nato do novih volitev. Sama Makedonija s premierjem, ki je mednarodno onemogočen in izoliran, ne more delovati normalno."

"Trpim s tamkajšnjimi državljani..."

Zakaj se je dr. Gaiser sploh lotil raziskovanja? "Makedonijo spremljam že dolga leta. Trpim z njenimi državljani, saj so bili mednarodno omejeni v lastni suverenosti. Mednarodni svet jih je pohodil, limitiral njihovo ustavo, limitiral je njihovo mogočnost in upravičeno možnost, da izberejo svoje ime. Tega nisem prebavil nikoli."

Tišina Bruslja je še kako zgovorna

Dr. Gaiserja boli tišina Evropske unije. "Žal mi je, ker se izteka mandat te Evropske komisije. Z oktobrom ne bo več kriva, ne bo nosila svoje teže, ekipa, ki bo prišla za njo, pa bo govorila, kako bo spremenila zadeve na Balkanu in kako bo vse bolje." Prav v tej državi po besedah dr. Gaiserja prihaja do prerivanja različnih interesov. Boji se, da bo prihodnost izredno težavna, če bosta tako regija kot mednarodna skupnost problem zgolj potisnili pod preprogo.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...