Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Italija: Prej desno, zdaj levo usmerjena vlada

Svet | 30.08.2019, 19:01

V Italiji je prišlo do umiritve politične krize, a kako dolgo bo to trajalo, ne želi napovedovati nihče. Giuseppe Conte, ki je prejel nov mandat za sestavo vlade, je že zavihal rokave in vodi pogovore. Vse kaže, da bosta Gibanje Pet zvezd in Demokratska stranka, ki sta si bila v preteklih mesecih večkrat v laseh, za nekaj časa zakopala bojno sekiro. Njuno sodelovanje bi utegnilo naleteti na dodatno podporo - prihajala naj bi z leve strani.

Že v kratkem naj bi bil razgrnjen seznam ministrov

Conte se bo čez nekaj dni vrnil k predsedniku države Sergiu Mattarelli, ki mu je znova zaupal škarje in platno. Če bo kazalo, da pogovori o sestavi prihodnje vlade ne bodo uspešni, bo Conte vrnil mandat. A bolj verjetno je, da bo že v torek ali sredo razgrnil seznam ministrov, temu bi nato sledilo glasovanje o zaupnici ekipi v obeh domovih parlamenta.

Gibanje Pet zvezd in Demokratska stranka po sili razmer v sodelovanje

Gibanje Pet zvezd in Demokratsko stranko so v dogovarjanje prisilile same razmere, je za naš radio ocenil novinar pri slovenskem uredništvu RAI v Trstu Andrej Černic. "Pravzaprav je bil to edini branik za ustavitev Lige. Če bi imeli volitve zdaj, bi Liga po anketah sodeč prejela 35 odstotkov, kar je daleč več kot Gibanje Pet zvezd in Demokratska stranka."

Podala sta se v pustolovščino, vlada mora vsaj nekaj časa obstati

Kaj bo drugače? "Prej smo imeli vlado, ki je bila usmerjena bolj v desno, zdaj bomo imeli vlado, ki bo usmerjena v levo. Podporo Conteju so namreč napovedale tudi skrajno leve opcije v italijanskem parlamentu," je pojasnil pokrajinski tajnik Slovenske skupnosti za Goriško Julijan Čavdek. Pričakuje, da bo tudi brez Lige v vladi pestro, zanimivo bo opazovati, kako bosta prihodnji koalicijski partnerici usklajevali program. "Gibanje Pet zvezd je nepredvidljivo, Demokratska stranka je institucionalna stranka. Če sta že šla v to pustolovščino, bi bilo z utilitarističnega vidika za oba koristno, da bi njuna vlada vsaj nekaj časa obstala," je menil Černic.

V ospredje stopa prihodnji proračun

Kakšna bo od zdaj politika na področju priseljevanja in varnosti? "Demokratska stranka, ki vstopa v vlado, bo gotovo vsilila spremembe, ki bodo prijaznejše do migrantov. Predvsem bodo znova odprta pristanišča za sprejem ladij, ki rešujejo migrante v Sredozemskem morju. A na vse skupaj bo vplivalo tudi javno mnenje," je opozoril Čavdek. Černic je ob tem spomnil, da v tem trenutku v ospredje stopa proračun za prihodnje leto. "O tem se zdaj veliko govori, partnerja v novi vladi se že pogajata."

Kaj pravi slovenska manjšina v Italiji?

Naši rojaki v Italiji bodo tudi od nove vlade zahtevali rešitev vprašanja zajamčenega zastopstva slovenske manjšine v parlamentu v Rimu. "Bomo videli, ali bo prišlo do novega odnosa - predvsem s strani demokratske stranke. Ta je bila v preteklosti ena tistih, ki je ustavila uveljavljanje tega zastopstva," je poudaril Čavdek.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.