Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Papež: Pustimo se Mariji voditi za roko

Svet | 15.08.2019, 15:40

Papež Frančišek je pri današnjem opoldanskem nagovoru prav tako spomnil na današnji praznik Marijinega vnebovzetja. Spomnil je, da je praznik spodbuda za vse, zlasti za tiste, ki jih stiskajo dvomi in žalost, ki je njihov pogled usmerjen navzdol in ga ne uspejo dvigniti.

Sveti oče je zbrane na Trgu sv. Petra na današnji praznik Marijinega vnebovzetja prisrčno spodbudil: »Glejmo navzgor, nebo je odprto; ne vliva strahu, ni daleč, saj je na pragu nebes mati, ki nas pričakuje. Kraljica nebes je in je naša mati. Rada nas ima, smehlja se nam in nam hitro priskoči na pomoč. Kot vsaka mati želi tudi ona za svoje otroke najboljše in nam pravi: »Dragoceni ste v Božjih očeh; niste ustvarjeni za male potešitve sveta, temveč za véliko nebeško veselje.« Da, saj je Bog veselje, ne naveličanost.«

Bog je veselje, je ponovil in povabil, naj se pustimo Mariji voditi za roko. Vsakokrat, ko v svoje roke vzamemo rožni venec in ga molimo, naredimo en korak v smeri tega velikega cilja življenja, je zatrdil. Še je spodbudil, naj nas pritegne resnična lepota in ne dovolimo, da bi nas vsrkale malenkosti. Izberemo naj veličino nebes. Ob koncu nagovora se je obrnil na Marijo, Sveto Devico, ki jo kličemo tudi kot Vrata nebeška z željo, naj nam pomaga vsak dan z zaupanjem in veseljem zreti tja, kjer je resnični dom, tja, kjer nas pričakuje ona, ki je naša mati.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je sveti oče opozoril na dogajanje v Južni Aziji. Monsunski dež je namreč terjal več življenj in povzročil veliko trpljenje, saj so številne družine ostale brez strehe nad glavo. Papež je zagotovil molitev za notranjo moč prizadetih in tudi reševalcev. Nato je blagoslovil približno 6 tisoč rožnih vencev, ki so jih sestre karmeličanke iz Betlehema pripravile za katoliške skupnosti v Siriji, da bi bili v molitvi blizu zlasti družinam, ki so zaradi vojne izgubile koga od domačih. Ob tem je sveti oče zagotovil, da je molitev, ki je prežeta z vero, mogočna in povabil, naj vanjo vključujemo zlasti prošnjo za mir na Bližnjem Vzhodu in po vsem svetu.

 

Svet, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.