Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Papež Frančišek: Vojna in terorizem sta velik človeški poraz

Svet | 11.08.2019, 15:46

12. avgusta 1949 so bile na diplomatski konferenci v Ženevi sprejete štiri konvencije, ki sistematično in celovito urejajo položaj ljudi, ki ne sodelujejo v oboroženih spopadih. So edine mednarodne pogodbe, ki držijo za vse države sveta. Določajo omejitve pri uporabi sile ter so namenjene zaščiti civilistov in zapornikov v času vojne. Na to je ob 70-letnici pomembnih dokumentov spomnil papež Frančišek.

"Naj ta obletnica pripomore k vse močnejši ozaveščenosti o nujni zaščiti življenja in dostojanstva žrtev oboroženih spopadov. Vsi so dolžni spoštovati omejitve določil mednarodnega humanitarnega prava ter s tem zaščititi nemočno prebivalstvo in civilne strukture, predvsem bolnišnice, šole, kraje molitve, begunska taborišča," je bil jasen sveti oče.

"In ne pozabimo, da sta vojna in terorizem vedno velika izguba za celotno človeštvo, sta velik človeški poraz," je še poudaril.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...