Slavi Košir
Marko Zupan
Marta Jerebič

Repatriacija iz Venezuele

29.08.2019, 22:49 Matjaž Merljak

47 oseb slovenskega rodu iz Venezuele se bo vrnilo v domovino. Vlada je sprejela odločitev o repatriaciji, ki jo ureja zakon o Slovencih zunaj meja Slovenije - Venezuelo namreč že dlje časa pretresa huda gospodarska in politična kriza.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik pravi, da logistična izvedba ne bo enostavna, saj so razmere v državni nevzdržne: "Vodo vsako jutro pripelje tanker, zdravil ni, elektrike občasno ni." Minister je še dejal, da bodo repatriacijo izvedli na način, da bodo ljudje, ki bodo v to vključeni, kar najmanj travmatizirani.

Ko so v začetku junija dobili prva povpraševanja o možnosti repatriacije, so se na uradu takoj začeli ukvarjati s tem vprašanjem, pri procesu sodeluje sedem ministrstev, oblikovana je bila tudi delovna skupina.

Po ministrovih besedah je več slovenskih podjetij izrazilo pripravljenost sprejeti kvalificirane ljudi iz te skupine.


 

Iz sklepov z današnje seje vlade Republike Slovenije

Vlada se je dne 14. 2. 2019 na predlog Ministrstva za zunanje zadeve seznanila z Informacijo o stališču Republike Slovenije do razmer v Bolivarski republiki Venezueli. Obstoječe razmere v Venezueli predstavljajo hudo gospodarsko in politično krizo, prav tako je zaskrbljujoče stanje človekovih pravic. Vlada je 11. 4. 2019 na predlog Ministrstva za zunanje zadeve namenila humanitarno pomoč v višini 50.000 EUR prebivalstvu v Venezueli zaradi poslabšanja humanitarnih razmer v državi. Ker so tam živeči Slovenci izpostavljeni hudemu pomanjkanju, pritiskom in nevarnostim, so podani pogoji, da Republika Slovenija v skladu z Zakonom o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja začne s postopkom repatriacije. Natančna ocena finančnih posledic bo mogoča šele po znanem številu oseb za repatriacijo, pri čemer bo potrebno upoštevati način nastanitve in posebnosti dodeljevanja denarnih pomoči, ki vplivajo na višino dodeljenega zneska (odvisno npr. od števila družinskih članov, premoženja, prihrankov, zagotovljene oskrbe, od višine dohodkov, …). Do 26. avgusta 2019 so prispele prošnje za skupno 47 oseb.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...