Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

18. nagradni natečaj za zamejske in izseljenske tematike

Slovenci po svetu | 29.08.2019, 12:11 Matjaž Merljak

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil osemnajsti nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela o Slovencih v zamejstvu in v izseljenstvu. V skladu je 3.600 evrov, prijave zbira do 2. decembra.

Na dosedanjih sedemnajst natečajev je prispelo skupno 321 nalog, nagrajenih pa je bilo 106 (med njimi precej iz Argentine, Nemčije, Srbije, Švice itd., predvsem pa iz Italije in Avstrije).

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti dodiplomskih in podiplomskih študentov na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja.

Na nagradni natečaj se lahko prijavijo kandidati iz Slovenije in tujine, ki so uspešno zagovarjali diplomska, magistrska in doktorska dela na kateri koli univerzi v Sloveniji ali zunaj nje, ki obravnavajo omenjene tematike.

V poštev pridejo dela, napisana v slovenščini, hrvaščini, bošnjaščini oz. bosanščini, srbščini (latinica), italijanščini, nemščini, francoščini, angleščini ali španščini. V primeru, da delo ni napisano v slovenščini, mora imeti v prilogi povzetek v slovenskem jeziku (60 do 150 vrstic).

Na natečaj Urada lahko kandidirajo tudi posamezniki z deli, ki so že bila prijavljena na drugih podobnih natečajih. Upoštevana bodo dela, zagovarjana v obdobju od 1. novembra lani do 31. oktobra letos.

Nagrajena bodo po tri dela z vsakega področja, nekatere bodo lahko na željo nagrajencev prejela tudi priporočilo Urada za objavo.

Strokovna komisija bo ocenjevala po naslednjih kriterijih:

• izvirnost teme - pristopa,

• »uporabnost« oziroma informativnost v smislu preučevanja oblik ohranjanja slovenske identitete zunaj meja Republike Slovenije in povezanosti z njo

• strokovnost, zahtevnost, splošno kakovost, interdisciplinarnost dela.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...