Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Marija na Otoku na Vrbskem jezeru (foto: Matjaž Merljak)
Marija na Otoku na Vrbskem jezeru

Obnovili bodo posvetitev Mariji

Slovenci po svetu | 13.08.2019, 13:48 Matjaž Merljak

Naši rojaki pod Južnim križem v Avstraliji bodo ob zapovedanem prazniku Marijinega Vnebovzetja obnovili posvetitev slovenskega naroda Materi Božji. Na Otoku na Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem pa bo znova slovenska romarska sveta maša.

V slovenskem misijonu Svete Družine v Adelaidi so jo imeli že to nedeljo, saj na praznik ne bo maše. V slovenskem misijonu svetega Rafaela v Sydneyju bodo obnovitev posvetitve opravili pri sveti maši na praznični dan ob 10.30, pol ure pred tem bo srečanje molitvene skupine. Obnovitev posvetitve v slovenskem misijonu sv. Cirila in Metoda v Melbournu bo v četrtek pri praznični maši ob 10. uri dopoldne.

Kot še beremo na tamkajšnji spletni strani, p. Ciril Božič ostaja v Melbournu. Sprememba, ki so jo napovedovali od septembra 2017, bo zaživela z zamudo. Napovedano je bilo, da bo p. Simon Peter Berlec, gvardijan samostana in rektor cerkve na Sveti Gori nad Gorico, vodstvo misijona v Kewju prevzel sredi julija 2019. Toda stvari v procesu pridobivanja delovne vize niso stekle po načrtih. Po uspešno opravljenem izpitu iz angleščine v začetku septembra bo lahko pravzaprav šele zares stekel proces. Tako, da zdaj načrtujejo, da bo prišel meseca novembra.

Na največji Marijin praznik, Marijino vnebovzetje, bo apostolski administrator celovške oz. krške škofije, vojaški škof Werner Freistetter obhajal sv. mašo v stolnici v Krki skupaj z župnikom Gerhardom Kalidzem. Po sv. maši bo blagoslov zelišč. Zvečer pa bo administrator Freistetter prvič vodil Marijino procesijo na Vrbskem jezeru. "Vožnja po jezeru z ladijsko procesijo me spominja na številne pripovedi iz Nove zaveze," pravi škof. Ladja je podoba za skupno pot Cerkve in procesija "lep znak za prisotnost Jezusa Kristusa." Kratke pridige na petih mestih bo imel pomožni škof Stephan Turnovzky. Procesija se bo pričela po 19.30, s postanki v Krivi Vrbi, Porečah, Vrbi ter na Otoku. Na praznik bo v cerkvi na Otoku (Maria Wörth) tradicionalna slovenska romarska sv. maša. Somaševanje bo vodil direktor škofijske Karitas Celovec, monsinjor dr. Jože Marketz, pel bo cerkveni zbor iz Hodiš. Maša se bo začela ob 10.30.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...