Mateja F. Novljan
Aleš Karba
Meta Potočnik
Opat p. Maksimiljan File (foto: Osebni arhiv)
Opat p. Maksimiljan File

V Stični slovesno ob umestitvi novega opata

18.08.2019, 05:47 Petra Stopar

Marsikje po Sloveniji imajo danes žegnanje, posebej slovesno je pri cistercijanih v Stični, a z drugačnim razlogom. Ob 15. uri bo sveta maša, pri kateri bo blagoslov prejel novi stiški opat pater Maksimiljan File. Somaševanje v stiški baziliki bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Pater Maksimiljan File je bil naš gost preteklo soboto, a za 58. stiškega opata je bil izbran že 13. maja letos. V duhovnika je bil posvečen pred 19 leti, najprej je služboval kot kaplan v Stični. Po priporočilu takratnega opata Antona Nadraha je vmes še naprej študiral in leta 2007 je postal župnik v Stični. Veliko se je ukvarjal z glasbo, predvsem pa z mladimi, ki jih je vsako leto vodil na taizejska srečanja in romanja. Danes, v starosti 45 let, bo dočakal umestitev kot novi stiški opat, za kar si je izbral geslo »Sprejmi, Gospod«.

Čeprav ga izvolitev ni presenetila, ga je vseeno v trenutku imenovanja pretreslo, »ker sem vedel, da se neko obdobje bolj kot začenja, zaključuje. Bolj brezskrbno in bolj svobodno obdobje z nekoliko manj odgovornosti se je zaključevalo, to pa pomeni dati tudi kakšno stvar na stran in pridejo drugačne naloge kot doslej. V tistem trenutku je bil zato to zame nek šok«.

Sicer pa je trenutno v Stični dvanajst cistercijanov. Kakšni so izzivi meniške skupnosti v tretjem tisočletju? »Imamo samostane, ki so zelo zaprti in se ne vključujejo v pastoralo, do samostanov, ki upravljajo tudi do dvajset župnij. Imamo tudi samostane, ki imajo svoje fakultete, univerzo, internate, so patri, ki delajo kot vojaški kurati, mnogo samostanov se ukvarja z raznimi gospodarskimi dejavnostmi. Je zelo različno, kaj je potreba v tisti lokalni Cerkvi in okolju, da skušamo uresničiti drugi del našega gesla »labora, delaj«. Prvi del pa je seveda »ora«, moli.

A praznovanja v Stični po današnjem blagoslovu opata Fileja danes še ne bo konec. Že pojutrišnjem bo v baziliki slovesno praznovanje svetega Bernarda, poleg Vnebovzete glavnega zavetnika cistercijanov.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...