Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Opat p. Maksimiljan File (foto: Osebni arhiv)
Opat p. Maksimiljan File

V Stični slovesno ob umestitvi novega opata

18.08.2019, 05:47 Petra Stopar

Marsikje po Sloveniji imajo danes žegnanje, posebej slovesno je pri cistercijanih v Stični, a z drugačnim razlogom. Ob 15. uri bo sveta maša, pri kateri bo blagoslov prejel novi stiški opat pater Maksimiljan File. Somaševanje v stiški baziliki bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Pater Maksimiljan File je bil naš gost preteklo soboto, a za 58. stiškega opata je bil izbran že 13. maja letos. V duhovnika je bil posvečen pred 19 leti, najprej je služboval kot kaplan v Stični. Po priporočilu takratnega opata Antona Nadraha je vmes še naprej študiral in leta 2007 je postal župnik v Stični. Veliko se je ukvarjal z glasbo, predvsem pa z mladimi, ki jih je vsako leto vodil na taizejska srečanja in romanja. Danes, v starosti 45 let, bo dočakal umestitev kot novi stiški opat, za kar si je izbral geslo »Sprejmi, Gospod«.

Čeprav ga izvolitev ni presenetila, ga je vseeno v trenutku imenovanja pretreslo, »ker sem vedel, da se neko obdobje bolj kot začenja, zaključuje. Bolj brezskrbno in bolj svobodno obdobje z nekoliko manj odgovornosti se je zaključevalo, to pa pomeni dati tudi kakšno stvar na stran in pridejo drugačne naloge kot doslej. V tistem trenutku je bil zato to zame nek šok«.

Sicer pa je trenutno v Stični dvanajst cistercijanov. Kakšni so izzivi meniške skupnosti v tretjem tisočletju? »Imamo samostane, ki so zelo zaprti in se ne vključujejo v pastoralo, do samostanov, ki upravljajo tudi do dvajset župnij. Imamo tudi samostane, ki imajo svoje fakultete, univerzo, internate, so patri, ki delajo kot vojaški kurati, mnogo samostanov se ukvarja z raznimi gospodarskimi dejavnostmi. Je zelo različno, kaj je potreba v tisti lokalni Cerkvi in okolju, da skušamo uresničiti drugi del našega gesla »labora, delaj«. Prvi del pa je seveda »ora«, moli.

A praznovanja v Stični po današnjem blagoslovu opata Fileja danes še ne bo konec. Že pojutrišnjem bo v baziliki slovesno praznovanje svetega Bernarda, poleg Vnebovzete glavnega zavetnika cistercijanov.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...