Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Opat p. Maksimiljan File (foto: Osebni arhiv)
Opat p. Maksimiljan File

V Stični slovesno ob umestitvi novega opata

Cerkev na Slovenskem | 18.08.2019, 05:47 Petra Stopar

Marsikje po Sloveniji imajo danes žegnanje, posebej slovesno je pri cistercijanih v Stični, a z drugačnim razlogom. Ob 15. uri bo sveta maša, pri kateri bo blagoslov prejel novi stiški opat pater Maksimiljan File. Somaševanje v stiški baziliki bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Pater Maksimiljan File je bil naš gost preteklo soboto, a za 58. stiškega opata je bil izbran že 13. maja letos. V duhovnika je bil posvečen pred 19 leti, najprej je služboval kot kaplan v Stični. Po priporočilu takratnega opata Antona Nadraha je vmes še naprej študiral in leta 2007 je postal župnik v Stični. Veliko se je ukvarjal z glasbo, predvsem pa z mladimi, ki jih je vsako leto vodil na taizejska srečanja in romanja. Danes, v starosti 45 let, bo dočakal umestitev kot novi stiški opat, za kar si je izbral geslo »Sprejmi, Gospod«.

Čeprav ga izvolitev ni presenetila, ga je vseeno v trenutku imenovanja pretreslo, »ker sem vedel, da se neko obdobje bolj kot začenja, zaključuje. Bolj brezskrbno in bolj svobodno obdobje z nekoliko manj odgovornosti se je zaključevalo, to pa pomeni dati tudi kakšno stvar na stran in pridejo drugačne naloge kot doslej. V tistem trenutku je bil zato to zame nek šok«.

Sicer pa je trenutno v Stični dvanajst cistercijanov. Kakšni so izzivi meniške skupnosti v tretjem tisočletju? »Imamo samostane, ki so zelo zaprti in se ne vključujejo v pastoralo, do samostanov, ki upravljajo tudi do dvajset župnij. Imamo tudi samostane, ki imajo svoje fakultete, univerzo, internate, so patri, ki delajo kot vojaški kurati, mnogo samostanov se ukvarja z raznimi gospodarskimi dejavnostmi. Je zelo različno, kaj je potreba v tisti lokalni Cerkvi in okolju, da skušamo uresničiti drugi del našega gesla »labora, delaj«. Prvi del pa je seveda »ora«, moli.

A praznovanja v Stični po današnjem blagoslovu opata Fileja danes še ne bo konec. Že pojutrišnjem bo v baziliki slovesno praznovanje svetega Bernarda, poleg Vnebovzete glavnega zavetnika cistercijanov.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...