Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Volk (foto: Pixabay)
Volk

Napadi zveri: KGZS opozarja na drugorazrednost prebivalcev podeželja

Kmetijstvo | 14.08.2019, 17:52

V Podkraju nad Ajdovščino je sinoči prišlo do novega napada zveri na človeka. Na gozdni cesti je medvedka z mladičem napadla lovca, ki je, predenj jo je uspel odgnati, utrpel ugriz v nogo in poškodbe s kremplji. Po zdravniški pomoči na urgenci se zdaj nahaja v domači oskrbi.

Napad se je zgodil le nekaj ur po usklajevalnem sestanku na Ministrstvu za okolje in prostor, kjer so se, kljub bojkotu predstavnikov Sindikata kmetov Slovenije, predstavniki Zavoda za gozdove, Zavoda za varstvo narave, Lovske zveze Slovenije in obeh pristojnih ministrstev dogovorili za nekatere spremembe v tolmačenju določil interventnega zakona, da bi vendarle prišlo tudi do odstrela volkov.

ZGS: Nesrečno naključje

Iz Zavoda za gozdove so v zvezi z včerajšnjim napadom medvedke pojasnili, da je intervencijska skupina ugotovila, da je šlo za nesrečno naključje - lovec se je namreč znašel med mladičem in medvedko, ki je lovca poškodovala, nato pa se umaknila. Dogodek se je zgodil v strnjenem gozdu zunaj naselja in v ožjem območju medveda. Po mnenju zavoda zato ni potrebe za izredni odstrel te medvedke, jo pa bodo še naprej spremljali in ob zaznani možnosti za ponovitev konflikta ustrezno ukrepali.

Kaj pomeni  "optimizacija" izvajanja interventnega zakona?

Medtem ko so bili lovci do zdaj lahko kaznovani, če bi do odstrela prišlo izven neposredne bližine pašnikov, naj bi po novem bil dovoljen odstrel na celotnem območju, kjer se trop giblje.

Spremenil naj bi se tudi sistem izdajanja odločb o izrednem odstrelu in sicer naj bi Agencija RS za okolje ob vsaki prijavi škode po volku sama začela postopek za izredni odstrel, še vedno pa bosta morala tako Zavod za gozdove kot Zavod za varstvo narave podati svoje mnenje. A kot pravijo kmetje iz Kobarida, ki na tamkajšnjih planinah doživljajo ponavljajoče se napade volkov, je tak postopek predolg in bi morala obstajati tudi možnost ustne odločbe.

Franc Uršič, skupni pooblaščenec Pašne skupnosti Starijski vrh, ki združuje rejce drobnice v vaseh okoli Kobarida pravi: "Klasični postopek (o izrednem odstrelu) traja dva do tri mesece … in je predolg. V tem času nastaja dodatna gospodarska škoda, hkrati pa obstaja tudi dodatna nevarnost za človeka. Če hočemo problem res rešiti, je edina možnost ustna odločba za odstrel!"

Kdaj bo po interventnem zakonu uplenjen prvi volk?

Popravki tolmačenja določil sprejetega interventnega zakona naj bi lovcem omogočili, da bi po dveh mesecih njegove veljavnosti vendarle prišlo do odvzema na populaciji volka. Minister je za jesen napovedal dodatne usklajevalne sestanke, na katerih naj bi vsi vpleteni poskusili reševati problematiko prenamnožitve zveri.

 


Zveri dnevno napadajo živino
Zveri dnevno napadajo živino © FB

Judeževi denarci

Že pred sobotnim protestom kmetov v Velikih Laščah, ki ga je Sindikat kmetov pripravil zaradi prenamnožitve zveri in posledično nemogočih razmer za rejo živine, je v medijih vse pogosteje zaslediti komentarje, da so napadi zveri postali preveč medijsko izpostavljeni in bi bilo bolje, da bi se težave reševalo umirjeno, proč od oči oziroma pritiska javnosti.


SKS: Do sestanka bi moralo priti že v začetku junija!

Roman Žveglič
Roman Žveglič © ARO

Sindikat kmetov je včerajšnji sestanek bojkotiral, ker bi po njihovem mnenju do takega usklajevanja moralo priti že pred dvema mesecema, v času sprejemanja zakona o interventnem odstrelu, saj bi takrat lahko zasnovali vsebino, ki bi omogočala takojšnjo izvedbo ukrepov. Ministru so očitali, da s sestankom poskuša reševati svojo kožo, saj zahtevajo njegov odstop. Slednji je pozive ponovno zavrnil in potezo označil za poceni nabiranje političnih točk stranke SLS.

Marjan Podobnik pa je včeraj v imenu stranke SLS vsakemu lovcu, ki bo zakonito odstrelil volka na področju, ki ga pokriva interventni zakon ponuja kot spodbudo 500 evrov donacije.

KGZS: Država naj poskrbi za svoje zveri!

Cvetko Zupančič
Cvetko Zupančič © Marjan Papež KGZS

Tudi na današnji izredni seji Upravnega odbora Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so govorili o težavah pri izvajanju interventnega zakona o odstrelu medvedov in volkov in na podlagi kritične soglasno sprejeli 11 sklepov:

  • Upravni odbor KGZS poziva Ministrstvo za okolje in prostor k takojšnemu in čim bolj učinkovitemu izvajanju Zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave (ZIOMVN). Hkrati poziva ministrstvo, naj obvešča vpletene organizacije o izvajanju omenjenega zakona.
  • Upravni odbor KGZS zahteva, da vlada poda pobudo Evropski komisiji za spremembo statusa medveda in volka v Direktivi o habitatih, in sicer iz statusa, kjer se zahteva strogo varstvo in omogoča poseganje samo pod strogo določenimi pogoji, v status, ki dovoljuje redno upravljanje s populacijami (iz priloge 4 v prilogo 5 Direktive o habitatih).
  • Upravni odbor KGZS pričakuje, da se pri pripravi Odloka o odvzemu vrste rjavega medveda in volka intenzivno poseže v populaciji in s tem začne zmanjševati njihovo številčnost.
  • Upravni odbor KGZS poziva Ministrstvo za okolje in prostor, da pripravi Odlok o odvzemu rjavega medveda in volka iz narave tako, da morebitne pritožbe ne bi zadržale njegovega izvajanja.
  • Upravni odbor KGZS podpira aktivnosti Zavoda za gozdove Slovenije in Lovske zveze Slovenije in pričakuje, da se bodo v celoti upoštevali njuni strokovni predlogi pri upravljanju z zvermi.
  • Upravni odbor zahteva, da Ministrstvo za okolje in prostor preveri ustreznost statusa nevladnih organizacij v javnem interesu, ki sodelujejo v postopkih pri upravljanju z velikimi zvermi.
  • Upravni odbor KGZS zahteva, da se ustne odločbe za izredni odstrel izdajajo tudi za primere, ko gre za ogrožanje premoženja.
  • Upravni odbor KGZS poziva državo, da tehnično zavaruje območja pojavljanja zveri tako, da ne bo prihajalo do pokola domačih živali in pojavljanja zveri v naseljih.
  • Upravni odbor KGZS opozarja, da prebivalci podeželja glede na Ustavo RS niso v enakopravnem položaju z mestnimi prebivalci in pričakuje ustrezne ukrepe za njihovo ustavno varstvo.
  • Upravni odbor KGZS zahteva, da se šakala umakne iz seznama zavarovanih vrst (če še ni) ter tako omogoči redno upravljanje.
  • Upravni odbor KGZS predlaga, da se pristojnost za upravljanje z zvermi prenese z Ministrstva za okolje in prostor na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kmetijstvo, Hrana in okolje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...