Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

S čim nas bo papež presenetil v letošnjem avgustu?

Svet | 06.08.2019, 12:51 Marta Jerebič

Papež Frančišek je znan po tem, da ne gre na počitnice. Medtem ko so drugi papeži praktično že po prazniku svetih Petra in Pavla odšli na oddih, pri Frančišku ni tako. Julija je sicer nekoliko izpregel iz ustaljenih tirnic - ni imel avdienc, a že z avgustom je znova začel sprejemati ljudi. Jutri bo po enomesečnem premoru znova tudi splošna avdienca.

Papež Frančišek je že večkrat zatrdil, da ima počitnice, a na svoj način. Vstaja nekoliko pozneje, upočasni ritem dnevnega dela, nikoli pa ne gre zdoma. Zadnje počitnice, ki jih je preživel daleč od doma, segajo v 70. leta prejšnjega stoletja.

Je pa v svojem 6-letnem pontifikatu že kar nekajkrat poleti odšel na delovno potovanje oziroma obisk – julija 2013 je odšel na Lampeduso, avgusta leto pozneje je potoval v Južno Korejo, avgusta lani je bil v Dublinu.

Letos v načrtu nima avgustovskih potovanj, morda tudi zato, ker ima dovolj dela v Vatikanu. Preučeval naj bi končni osnutek dokumenta o reformi rimske kurije.

Kot še dodaja ameriški portal Crux, je v preteklih letih ravno avgusta prišlo do novih pomembnih imenovanj. Kar nekaj mest je praznih, med drugim na novega vodjo čakajo na Tajništvu za ekonomijo; še več sprememb se pričakuje na področju komunikacij.

280. splošna avdienca

Sicer pa bo imel papež Frančišek jutri že 280. splošno avdienco. Gre za pomembna tedenska srečanja z ljudmi z vsega sveta, ki mu omogočajo, da na preprost način poda temeljni nauk Katoliške Cerkve. Od leta 2013 je izpeljal že 12 nizov katehez: o veri, zakramentih, darovih Svetega Duha, Cerkvi, družini, usmiljenju, krščanskem upanju, sveti maši, krstu, birmi, desetih zapovedih in očenašu, trenutno pa razlaga Apostolska dela.

Splošne avdience so za papeža tudi priložnost za pozive. V šestih letih pontifikata jih naštejemo kar 120. Frančiškov pogled v njih je najprej usmerjen na celotno človeštvo, največ pozivov, več kot 40, je bilo za mir, sledijo pozivi za kristjane, ki so žrtve preganjanj, za ljudi, ki so jih prizadele naravne katastrofe, epidemije ali druge nesreče; v zadnjem času je bilo kar nekaj pozivov za spoštovanje življenja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...