Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

S čim nas bo papež presenetil v letošnjem avgustu?

06.08.2019, 12:51 Marta Jerebič

Papež Frančišek je znan po tem, da ne gre na počitnice. Medtem ko so drugi papeži praktično že po prazniku svetih Petra in Pavla odšli na oddih, pri Frančišku ni tako. Julija je sicer nekoliko izpregel iz ustaljenih tirnic - ni imel avdienc, a že z avgustom je znova začel sprejemati ljudi. Jutri bo po enomesečnem premoru znova tudi splošna avdienca.

Papež Frančišek je že večkrat zatrdil, da ima počitnice, a na svoj način. Vstaja nekoliko pozneje, upočasni ritem dnevnega dela, nikoli pa ne gre zdoma. Zadnje počitnice, ki jih je preživel daleč od doma, segajo v 70. leta prejšnjega stoletja.

Je pa v svojem 6-letnem pontifikatu že kar nekajkrat poleti odšel na delovno potovanje oziroma obisk – julija 2013 je odšel na Lampeduso, avgusta leto pozneje je potoval v Južno Korejo, avgusta lani je bil v Dublinu.

Letos v načrtu nima avgustovskih potovanj, morda tudi zato, ker ima dovolj dela v Vatikanu. Preučeval naj bi končni osnutek dokumenta o reformi rimske kurije.

Kot še dodaja ameriški portal Crux, je v preteklih letih ravno avgusta prišlo do novih pomembnih imenovanj. Kar nekaj mest je praznih, med drugim na novega vodjo čakajo na Tajništvu za ekonomijo; še več sprememb se pričakuje na področju komunikacij.

280. splošna avdienca

Sicer pa bo imel papež Frančišek jutri že 280. splošno avdienco. Gre za pomembna tedenska srečanja z ljudmi z vsega sveta, ki mu omogočajo, da na preprost način poda temeljni nauk Katoliške Cerkve. Od leta 2013 je izpeljal že 12 nizov katehez: o veri, zakramentih, darovih Svetega Duha, Cerkvi, družini, usmiljenju, krščanskem upanju, sveti maši, krstu, birmi, desetih zapovedih in očenašu, trenutno pa razlaga Apostolska dela.

Splošne avdience so za papeža tudi priložnost za pozive. V šestih letih pontifikata jih naštejemo kar 120. Frančiškov pogled v njih je najprej usmerjen na celotno človeštvo, največ pozivov, več kot 40, je bilo za mir, sledijo pozivi za kristjane, ki so žrtve preganjanj, za ljudi, ki so jih prizadele naravne katastrofe, epidemije ali druge nesreče; v zadnjem času je bilo kar nekaj pozivov za spoštovanje življenja.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...