Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

S Triglava zdaj brez težav tudi v natikačih

Slovenija | 03.08.2019, 13:48

Slovenski planinski muzej, ki zaznamuje desetletnico delovanja, po novem ponuja tudi izkušnjo virtualnega ziplina s Triglava. Končno tudi spust s Triglava v natikačih ni več nevaren.

Med resnimi planinci in tudi reševalci se vsako poletno sezono sproži val ogorčenja, kako slabo opremljeni se nekateri podajajo v gore, marsikdo preceni tudi svoje fizične zmožnosti.

Virtualni zipline omogoča, da si obiskovalec muzeja povsem varno, v poletni opremi namesti varovalni pas, sede, si natakne 3D očala ter se spusti s Triglava. Lahko se vrti 360 stopinj ter spoznava vse okoliške gore, mimo letijo orli, nato sta tu gozd in dolina Vrata in po dobrih dveh minutah sledi pristanek pred planinskim muzejem.

Prvi obiskovalci so navdušeni. Nekateri se umikajo virtualnim goram, drugi vzklikajo ob lepem razgledu, tretji se od strahu tu in tam skrčijo. Spust z virtualnim ziplineom je vključen v ceno vstopnice. Za odrasle je ta devet evrov, za učence, dijake, študente, upokojence in invalide pa sedem.

 

Slovenija, Hrana in okolje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.