Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tone Gorjup
Volkovi napadajo tudi veliko živino (foto: FB)
Volkovi napadajo tudi veliko živino

Avdio: Volk na pohodu

02.08.2019, 16:00 Tanja Dominko

Populacija volka se širi. To je danes ugotovil tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc, ko je obiskal številna območja, kjer so napadi te zveri v zadnjem času spet terjali življenja drobnice in drugih domači živali. Na okoljskem ministrstvu skupaj s kmetijskim pripravljajo nov odlok o populaciji, številko pa bo določila stroka. Minister ji zaupa.

Na Cerkljanskem, kjer je nastala pobuda oz. peticija za odstranitev nevarnih zveri iz našega okolja, so se napadi volkov na rejne živali - drobnico, govedo in konje - v zadnjem času okrepili. Ustanovitelj pobude za odstranitev nevarnih zveri s tega okolja Ivan Mavri je po srečanju povedal, da je njihova glavna zahteva varnost. Ta je namreč zaradi pogostosti napadov volkov na pašne živali in pojavljanjem v vaseh sredi dneva zmanjšana. Ministra so seznanili s težavami, pa tudi navedli, da imajo indice, da so bili volkovi pripeljani v gozd pod Ratitovcem. Zato so se odločili zbrati dokaze, med drugim so naročili analize DNK, saj da stroki ne zaupajo. "Mi ne pristajamo na nobeno drugo stališče kot to, da je to območje brez volka," je dejal in dodal: "Izhodišče je, da volka tukaj ni. In ga ne maramo, nočemo, in ga je treba od tu spraviti stran."

Eden od največjih oškodovancev na tem območju Marko Gasser je medtem pojasnil, da so ministru podali zahtevo, da se določijo območja, kje volk lahko je. "Povedali smo, da Severnoprimorska in Gorenjska nista sprejemljivi za volka, sicer se tu ne da kmetovati, gospodariti in iti turizem," je dejal.

Lovci na tem območju sicer imajo dovoljenje za odstrel enega volka. Ko bo do odstrela prišlo, naj bi zver spremenila obnašanje in se znova začela bati človeka. Zdaj se namreč volk na tem območju po vaseh sprehaja podnevi, od ljudi pa ne beži. S problematiko na Cerkljanskem se je danes seznanil tudi minister za okolje Simon Zajc. "Letos je velik porast napadov volkov na živino. To pa je posledica tega, ker se v preteklosti po odločitvi upravnega sodišča ni izvajalo odlokov o odvzemu volkov iz narave. Na ministrstvu skupaj s kmetijskim pripravljamo nov odlok, stroka pa da bo določila za populacijo ugodno številko. Stroki zaupam," je poudaril.

Minister je nato obiskal Bloke, kjer prav tako opažajo večje število napadov volka v zadnjem času. Župan Blok Jože Doles: "Opažamo že zadnji dve leti, da se soočamo s povečanim obsegom divjih zveri, zlasti medveda in volkov. V prvih sedmih mesecih letos smo zabeležili kar 23 napadov zveri na domače živali. Lani v tem obdobju so bili napadi trije. Gre za drastično spremembo, ki je zelo moteča, povzroča škodo, nezadovoljstvo in strah."

Župan je v pogovoru za Radio Ognjišče tudi dejal, da interventni zakon ni ustrezen. "Ta ne rešuje problema. Ima številne omejitve. Sploh se ga ni dalo realizirati."

Minister se je danes očitno naposlušal kritik, obisk je namreč sklenil v Kočevju, kjer je nedavno prav tako prišlo do napada volkov na rejne živali in kjer so pristojne že pozvali, naj interventni zakon popravijo tako, da bo izvajanje odstrela učinkovito.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto) Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva ...

Demenca se priplazi potiho, neopazno

Prijaznost je čustvo, ki ga osebe z demenco ohranijo do zadnjega. To nam je povedala etnologinja in publicistka Alenka Veber, ki se je po treh desetletjih iz Ljubljane preselila nazaj v domače ...