Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Volkovi napadajo tudi veliko živino (foto: FB)
Volkovi napadajo tudi veliko živino

Avdio: Volk na pohodu

02.08.2019, 16:00 Tanja Dominko

Populacija volka se širi. To je danes ugotovil tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc, ko je obiskal številna območja, kjer so napadi te zveri v zadnjem času spet terjali življenja drobnice in drugih domači živali. Na okoljskem ministrstvu skupaj s kmetijskim pripravljajo nov odlok o populaciji, številko pa bo določila stroka. Minister ji zaupa.

Na Cerkljanskem, kjer je nastala pobuda oz. peticija za odstranitev nevarnih zveri iz našega okolja, so se napadi volkov na rejne živali - drobnico, govedo in konje - v zadnjem času okrepili. Ustanovitelj pobude za odstranitev nevarnih zveri s tega okolja Ivan Mavri je po srečanju povedal, da je njihova glavna zahteva varnost. Ta je namreč zaradi pogostosti napadov volkov na pašne živali in pojavljanjem v vaseh sredi dneva zmanjšana. Ministra so seznanili s težavami, pa tudi navedli, da imajo indice, da so bili volkovi pripeljani v gozd pod Ratitovcem. Zato so se odločili zbrati dokaze, med drugim so naročili analize DNK, saj da stroki ne zaupajo. "Mi ne pristajamo na nobeno drugo stališče kot to, da je to območje brez volka," je dejal in dodal: "Izhodišče je, da volka tukaj ni. In ga ne maramo, nočemo, in ga je treba od tu spraviti stran."

Eden od največjih oškodovancev na tem območju Marko Gasser je medtem pojasnil, da so ministru podali zahtevo, da se določijo območja, kje volk lahko je. "Povedali smo, da Severnoprimorska in Gorenjska nista sprejemljivi za volka, sicer se tu ne da kmetovati, gospodariti in iti turizem," je dejal.

Lovci na tem območju sicer imajo dovoljenje za odstrel enega volka. Ko bo do odstrela prišlo, naj bi zver spremenila obnašanje in se znova začela bati človeka. Zdaj se namreč volk na tem območju po vaseh sprehaja podnevi, od ljudi pa ne beži. S problematiko na Cerkljanskem se je danes seznanil tudi minister za okolje Simon Zajc. "Letos je velik porast napadov volkov na živino. To pa je posledica tega, ker se v preteklosti po odločitvi upravnega sodišča ni izvajalo odlokov o odvzemu volkov iz narave. Na ministrstvu skupaj s kmetijskim pripravljamo nov odlok, stroka pa da bo določila za populacijo ugodno številko. Stroki zaupam," je poudaril.

Minister je nato obiskal Bloke, kjer prav tako opažajo večje število napadov volka v zadnjem času. Župan Blok Jože Doles: "Opažamo že zadnji dve leti, da se soočamo s povečanim obsegom divjih zveri, zlasti medveda in volkov. V prvih sedmih mesecih letos smo zabeležili kar 23 napadov zveri na domače živali. Lani v tem obdobju so bili napadi trije. Gre za drastično spremembo, ki je zelo moteča, povzroča škodo, nezadovoljstvo in strah."

Župan je v pogovoru za Radio Ognjišče tudi dejal, da interventni zakon ni ustrezen. "Ta ne rešuje problema. Ima številne omejitve. Sploh se ga ni dalo realizirati."

Minister se je danes očitno naposlušal kritik, obisk je namreč sklenil v Kočevju, kjer je nedavno prav tako prišlo do napada volkov na rejne živali in kjer so pristojne že pozvali, naj interventni zakon popravijo tako, da bo izvajanje odstrela učinkovito.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...