Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
dr. Andreja Kutnar (foto: innorenew)
dr. Andreja Kutnar

Andreja Kutnar: »Les prihaja nazaj, v naš vsakdan.«

Slovenija | 16.07.2019, 12:03 Nataša Ličen

Les je lep. Zakaj izbrati leseno pohištvo? Ker je že na dotik les prijeten, topel, ker je naravni material in študije dokazujejo, da les, vgrajen v bivalno okolje, vpliva na hitrejše okrevanje po stresu. Ljudje smo se razvili v naravi, in zaradi sodobnega načina življenja, ko se od narave oddaljujemo, jo skušamo vnesti v zaprte prostore.

Andreja Kutnar, doktorica znanosti, izredna profesorica Univerze na Primorskem in direktorica Inštituta InnRenew: »Raziskovalni Inštitutu je bil ustanovljen pred dvema letoma kot posledica uspešno pridobljenega evropskega projekta, danes deluje 52 raziskovalcev in administrativnih oseb, raziskujemo les na najrazličnejših nivojih. Proučujemo les in razvijamo nove materiala na osnovi obnovljivih virov. Les je glavni, ukvarjamo pa se tudi s konopljo.«

»Proučujemo tudi vpliv lesa in drugih gradbenih materialov na naše zdravje in počutje. To lahko počnemo zaradi zbranih strokovnjakov različnih področij. Zelo pomembno področje so seveda informacijske tehnologije. Na najrazličnejše načine lahko les obogatimo.»

"Les smo znova prinesli tja, kjer je že bil. Pred leti smo les nadomestili z neobnovljivimi materiali, ki so omogočili cenejšo proizvodnjo in posledično na koncu cenejši izdelek. Danes pa je osveščenost med ljudi vse večje, kako pomembno je skrbeti za svoje zdravje in seveda okolje, tako da les prihaja nazaj.«

»Dokaz vzpostavitve raziskovalnega inštituta je že dovolj zgovorno, da država, politični odločevalci, evropska unija in sektor skupaj delamo pomembne premike naprej. S pozitivnim sporočanjem družbi bomo znova oživili lesno industrijo. Imamo kar nekaj dobrih zgodb. Dober primer je recimo avtomobilska industrija, kjer se iščejo možnosti za nadomestitev neobnovljivih virov v njihovi proizvodnji.«

»Ko gledamo tovorna vozila, napolnjena z lesom, ki gredo preko meja, se opravičeno vprašamo, zakaj? Pri nas se lesna industrija ni razvijala tako kot se je v sosednji Avstriji. Ko bomo uspešni pri oživitvi lesne industrije, bo marsikaj drugače tudi v Sloveniji.«

»Lesa imamo dovolj, toda ne predelamo ga v zadostni meri, za oživitev proizvodnje z lesom bomo morali pokazati veliko inovativnosti. Vsa Evropa se namreč sooča z dejstvom, da bo začelo primanjkovati smrekovine. Zato za Slovenijo ni rešitev masovna proizvodnja, ampak »nišni« produkti, z visoko dodano vrednostjo. Kar nekaj projektov v tej smeri se že izvaja, recimo, kako uporabiti plantažni les topola v gradbene namene in pri visoko kakovostnih produktih.«

Slovenija, Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...