Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Verniki v Iraku (foto: Vatican News)
Verniki v Iraku

Bi lahko potovanje Frančiška v Irak postalo najpomembnejše papeževo potovanje vseh časov?

Cerkev po svetu | 26.07.2019, 10:12 Marta Jerebič

Papežev obisk v Iraku bi bilo lahko najpomembnejše papeško potovanje vseh časov, menijo analitiki. A čeprav je Frančišek izrazil namero, da to državo obišče prihodnje leto in so priprave že v teku, je potovanje zaradi napetih razmer na Bližnjem vzhodu še vedno negotovo.

Nekateri predstavniki Katoliške Cerkve iz Iraka papeževo potovanje v to državo predstavljajo kot zagotovljenega. Vendar govorimo o Bližnjem vzhodu, kjer se tudi najboljši načrti izjalovijo, v komentarju piše urednik portala Crux, John Allen.

Ob tem spominja, da je že sv. Janez Pavel II. delal velike načrte, kako bo v sklopu romanja po sledeh vere v jubilejnem letu 2000 obiskal tudi iraško mesto Ur, čemur se je moral potem zaradi varnostnih razlogov odpovedati. Naraščanje napetosti med ZDA in Iranom je le eden od razlogov, ki bi imel lahko podoben vpliv na program Frančiškovega potovanja, piše Crux. Prav kriza ZDA-Iran skrbi tudi kaldejskega patriarha, kardinala Louisa Saka, ki je v pogovoru za Vatican News ocenil, da je v takšnih okoliščinah papežev obisk v Iraku negotov.

»Vsi Iračani pričakujemo ta obisk, tako kristjani kot muslimani. Potrebujemo to prisotnost svetega očeta, njegove spodbude, vendar ne vem, kako in kdaj bo papežev obisk možen.«

Odkar je papež Janez XXIII. leta 1962 prvič odšel iz Rima in končal stoletje dolgo obdobje, v katerem so se papeži imeli za zapornike Rima, so Petrovi nasledniki opravili skoraj 170 mednarodnih potovanj in obiskali praktično vse države sveta. A le peščica teh potovanj je pustila trajni pečat pri splošni javnosti.

Crux med njimi omenja potovanje Pavla VI. leta 1964 v Sveto deželo in obisk Janeza Pavla II. v svoji domovini Poljski leta 1979. Zaradi govora v Regensburgu je nepozaben ostal obisk Benedikta XVI. v Turčiji. Papež Frančišek je že opravil nekaj zelo pomembnih obiskov, od postanka na ameriško-mehiški meji do obiska na Lezbosu in v Združenih arabskih Emiratih. Če bo dejansko prišlo do potovanja, bo Frančišek prvi papež, ki bo obiskal Irak.

S tem bo dobil možnost, da bo spremenil pravila igre na tem območju, zlasti če mu bo uspelo opogumiti zmerne muslimane ter udejanjiti svojo vizijo o spravi in kulturi srečanja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...