Maja Morela
Jakob Čuk
Marta Jerebič
6. nogometno prvenstvo Slovencev po svetu (foto: Matjaž Merljak)
6. nogometno prvenstvo Slovencev po svetu

Nogomet je pomemben povezovalni člen

25.07.2019, 11:50 Matjaž Merljak

Kultura, jezik, folklora - to so najpogostejše dejavnosti med rojaki po svetu, ki krepijo slovensko zavest in medsebojno povezanost. A zelo pomemben je tudi šport. Sploh nogomet.

To se je potrdilo na nedavnem 6. Svetovnem nogometnem prvenstvu Slovencev po svetu, ki sta ga na Brdu pri Kranju pripravila Izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS) in Nogometna zveza Slovenije.

Generalni tajnik SVS Boštjan Kocmur je pomen športa podčrtal s podatkom, da se je letošnjega nogometnega prvenstva udeležilo okoli sto igralcev iz Argentine, Avstrije, Nemčije in Srbije. Na prejšnjih prvenstvih je bilo tudi več ekip, hkrati pa pričakuje, da se bo na naslednjem prvenstvu, ki bo čez štiri leta, pridružila se kakšna nova, obstoječim pa se bo članstvo pomadilo. Zelo pozitivno je ocenil partnerstvo z Nogometno zvezo Slovenije.

Boštjan Kocmur med dvema argentinskimi nogometašema
Boštjan Kocmur med dvema argentinskimi nogometašema © Matjaž Merljak

Tudi Borut Blatnik v imenu ekipe Slovenske katoliške skupnosti iz Berlina je nakazal, kako pomemben je šport. Tamkajšnji rojaki trenirajo vsak teden, občasno imajo tudi tekme. Ekipi se z veseljem pridružijo tudi mlajši, tako v njej igra tudi njegov sin Luka, ki je bil navdušen, da je lahko prišel na prvenstvo v Slovenijo in zaigral v tako čudovitem okolju, kot ga nudi Brdo pri Kranju.

Borut Blatnik
Borut Blatnik © Matjaž Merljak

Bojan Hajdinjak iz srbske ekipe je povedal, da so igralci večinoma iz Beograda in da so v ekipi tudi prijatelji igralcev, v katerih teče slovenska kri. Želijo si še več igralcev in hkrati računajo, da se bodo udeležili naslednjega prvensta. Vmes pa še podobnega prvenstva v odbojki.

Bojan Hajdinjak
Bojan Hajdinjak © Matjaž Merljak

Odbojko in nogomet na svojih srečanjih v Buenos Airesu igrajo mladi rojaki iz Argentine, nam je povedal Marko Vombergar. Iz argentinska amaterske ekipe Zedinjene Slovenije v tem času trije igralci igrajo profesionalni nogomet in tega so zelo veseli, saj v Argentini nogomet spremljajo vsi, profesionalno trenirajo pa ga le redki izbranci. V njihovi ekipi so mladi iz več domov velikega Buenos Airesa, za nekatere je bilo igranje v Sloveniji uresničitev velikih sanj.

Ekipa Zedinjene Slovenije iz Argentine
Ekipa Zedinjene Slovenije iz Argentine © Matjaž Merljak

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Adventni venec (photo: Rok Mihevc) Adventni venec (photo: Rok Mihevc)

Adventne spodbude: Imaš 10 minut časa za Boga?

Te je tudi letos prihod adventa presenetil? Sredi napetega supervolilnega novembrskega dogajanja, je naenkrat potiho potrkala na vrata 1. adventna nedelja. Le še nekaj ur in stopili bomo v ta čas ...