Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
6. nogometno prvenstvo Slovencev po svetu (foto: Matjaž Merljak)
6. nogometno prvenstvo Slovencev po svetu

Nogomet je pomemben povezovalni člen

25.07.2019, 11:50 Matjaž Merljak

Kultura, jezik, folklora - to so najpogostejše dejavnosti med rojaki po svetu, ki krepijo slovensko zavest in medsebojno povezanost. A zelo pomemben je tudi šport. Sploh nogomet.

To se je potrdilo na nedavnem 6. Svetovnem nogometnem prvenstvu Slovencev po svetu, ki sta ga na Brdu pri Kranju pripravila Izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS) in Nogometna zveza Slovenije.

Generalni tajnik SVS Boštjan Kocmur je pomen športa podčrtal s podatkom, da se je letošnjega nogometnega prvenstva udeležilo okoli sto igralcev iz Argentine, Avstrije, Nemčije in Srbije. Na prejšnjih prvenstvih je bilo tudi več ekip, hkrati pa pričakuje, da se bo na naslednjem prvenstvu, ki bo čez štiri leta, pridružila se kakšna nova, obstoječim pa se bo članstvo pomadilo. Zelo pozitivno je ocenil partnerstvo z Nogometno zvezo Slovenije.

Boštjan Kocmur med dvema argentinskimi nogometašema
Boštjan Kocmur med dvema argentinskimi nogometašema © Matjaž Merljak

Tudi Borut Blatnik v imenu ekipe Slovenske katoliške skupnosti iz Berlina je nakazal, kako pomemben je šport. Tamkajšnji rojaki trenirajo vsak teden, občasno imajo tudi tekme. Ekipi se z veseljem pridružijo tudi mlajši, tako v njej igra tudi njegov sin Luka, ki je bil navdušen, da je lahko prišel na prvenstvo v Slovenijo in zaigral v tako čudovitem okolju, kot ga nudi Brdo pri Kranju.

Borut Blatnik
Borut Blatnik © Matjaž Merljak

Bojan Hajdinjak iz srbske ekipe je povedal, da so igralci večinoma iz Beograda in da so v ekipi tudi prijatelji igralcev, v katerih teče slovenska kri. Želijo si še več igralcev in hkrati računajo, da se bodo udeležili naslednjega prvensta. Vmes pa še podobnega prvenstva v odbojki.

Bojan Hajdinjak
Bojan Hajdinjak © Matjaž Merljak

Odbojko in nogomet na svojih srečanjih v Buenos Airesu igrajo mladi rojaki iz Argentine, nam je povedal Marko Vombergar. Iz argentinska amaterske ekipe Zedinjene Slovenije v tem času trije igralci igrajo profesionalni nogomet in tega so zelo veseli, saj v Argentini nogomet spremljajo vsi, profesionalno trenirajo pa ga le redki izbranci. V njihovi ekipi so mladi iz več domov velikega Buenos Airesa, za nekatere je bilo igranje v Sloveniji uresničitev velikih sanj.

Ekipa Zedinjene Slovenije iz Argentine
Ekipa Zedinjene Slovenije iz Argentine © Matjaž Merljak

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...