Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Rok Mihevc
Plesna skupina Marjetice (foto: Arhiv slovenske župnije v Montrealu)
Plesna skupina Marjetice

V Montrealu praznovali obletnico združitve Prekmurja

16.07.2019, 14:36 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost je v okviru slovenske župnije Sv. Vladimirja v Montrealu v Kanadi v nedeljo, 14. julija 2019, obhajala Slovenski dan. Rojaki so se že 52. zbrali na letno slavje, ki poteka na pristavi Slovenske župnije pri kraju L’Epiphanie.

Slavje je potekalo v duhu hvaležnosti za veliko delo naših prednikov pred 100 leti. S tem praznovanjem se je slovenska župnijska skupnost pridružila obhajanjem v Sloveniji in še posebej v Prekmurju. Glavna slovesnost bo v Beltincih, kjer je bil pred 100 leti shod več tisoč katoličanov in narodnjakov.

Slovesnost je kot v minulih letih začela že v soboto. Popoldan so se mladi pomerili v odbojki za pokal Slovenskega dne. To je bil tudi čas druženja za mlade. V nedeljo se je slavje začelo s sveto mašo ob 11. uri, med katero je navdušeno prepeval cerkveni pevski zbor, ki ga vodi Franc Rogan. Maševal in pridigal je župnik Franc Letonja CM. Maši je sledilo kosilo in okrog enih popoldan se je začel kulturni program.

Športno sobotno popoldne
Športno sobotno popoldne © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Veleposlanica dr. Melita Gabrič
Veleposlanica dr. Melita Gabrič © Arhiv slovenske župnije v Montrealu
Na začetku programa je zbrane nagovorila Joži Glavač, predsednica cerkvenega odbora. Pozdravila je goste: veleposlanico Republike Slovenije v Kanadi Melito Gabrič in plesno skupino Nageljčki s spremljevalci iz Toronta.

Sledili sta slovenska in kanadska himna ter dve pesmi: Zlati most in Domovina. Zbrane je pozdravila veleposlanica njena ekscelenca Melita Gabrič in izrazila hvaležnost in veselje, da se je udeležila obhajanja pomembnega dogodka iz zgodovine našega naroda. V pozdravnih besedah je poudarila pomembno vlogo, ki so jo imeli katoliški duhovniki v zgodovini Slovencev in še posebej Prekmurja. Ustanavljali so šole, da so se otroci učili ne le o Bogu, ampak tudi o domovini in druge predmete v slovenščini.

Plesna skupina Nagelj iz Toronta
Plesna skupina Nagelj iz Toronta © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Govornik, župnik Franc Letonja CM je z jasnimi besedami na kratko spregovoril o pomembnem delu, ki so ga naredili člani delegacije takratne Jugoslavije (Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev), predvsem Slovenci, da so velesile na mirovnem kongresu v Parizu začrtale meje Prekmurja, kot so še danes.

Naj tukaj omenim tri, ki so imeli pomemben prispevek k bolj pravični odločitvi na konferenci v Parizu leta 1919. To sta člana jugoslovanske delegacije duhovnika dr. Franc Kovačič in dr. Matija Slavič. Dr. Franc Kovačič je pripravil svojo študijo “La Styrie et de la Carinthie”, v fracoščini, dr. Matija Slavič pa dve brošuri “La Prekmurje” in “De la statistique de Prekmurje, tudi v francoščini. Član delegacije ZDA Douglas W. Johnson se je zanimal za zahteve Slovencev in pripomogel k temu, da je bila sprejeta odločitev za združitev Prekmurja z matično domovino Slovenijo.

Med nedeljsko sveto mašo
Med nedeljsko sveto mašo © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Sledili so nastopi plesnih skupin gostov iz Toronta; Nageljčki in montrealski skupini Marjetice I (mlajši) in II (starejši). Nastopu plesnih skupin je sledil piknik ob zvokih ansambla Pačenka, mladi župljani sv. Vladimirja.

Pevski zbor je nastopil v kulturnem programu
Pevski zbor je nastopil v kulturnem programu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Ko se je dan začel nagibati proti večeru smo veseli in hvaležni zapustili ta košček slovenske zemlje. Veseli, ker smo preživeli lepo nedeljo s prijatelji in znanci. Priznanje župnijski skupnosti, ki je slovesnost pripravila in hvaležni našim prednikom, ki so vložili svoje sposobnosti in zmožnosti ter z nesebično vztrajnostjo delali za dobro slovenskega naroda. Njihovo delo je bilo nagrajeno z združitvijo Prekmurja z matično domovino Slovenijo.

Cerkveni zbor med mašo
Cerkveni zbor med mašo © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...