Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović

Rojaki so se pomerili v nogometu

Slovenci po svetu | 09.07.2019, 15:09 Matjaž Merljak

Na Brdu pri Kranju se je v soboto, 6. julija 2019, sklenilo 6. nogometno prvenstvo Slovencev po svetu, ki sta ga pripravili Izseljensko društvo Slovenija v svetu in Nogometna zveza Slovenije.

Cilj prvenstva je bilo druženje mladih Slovencev, rojenih po svetu, da prek športa z zdravim duhom v zdravih telesih občutijo in ohranjajo povezanost z matično domovino Slovenijo. Ob športnem in zabavnem druženju so imeli priložnost spoznati domovino svojih staršev oz. svojih prednikov.

Sodelovalo je okoli sto igralcev iz Argentine, Avstrije, Nemčije in Srbije. Vse tekme so potekale v Športnem centru Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju.

Vse ekipe so se pomerile med seboj. Ekipo Avstrije so morali diskvalificirati, tretje mesto je osvojila ekipa Slovenske katoliške skupnosti iz Berlina v Nemčiji, drugo mesto ekipa slovenske reprezentance Sava iz Beograda in Pančeva in prvo mesto Slovenska nogometna reprezentanca Zedinjena Slovenija iz Buenos Airesa v Argentini.

Veselje ob osvojenem pokalu za prvo mesto
Veselje ob osvojenem pokalu za prvo mesto © Matjaž Merljak

Prvenstvo je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...