Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Matteo Bruni (foto: Vatican Media)
Matteo Bruni

Novi vatikanski tiskovni predstavnik v Angliji rojeni Italijan

Papež in Sveti sedež | 19.07.2019, 08:14 Marta Jerebič

Vatikan je dobil novega tiskovnega predstavnika. Papež je na to mesto imenoval 43-letnega laika, v Angliji rojenega Italijana in očeta ene hčere, Mattea Brunija. Službo bo uradno nastopil v ponedeljek. Mesto njegovega namestnika za zdaj ostaja še prazno. Pričakuje se, da ga bo zasedla ženska.

Bruni kot jezikoslovec in prevajalec sicer nima novinarskih izkušenj, kar je zaznamovalo njegove predhodnike, ga pa dobro poznajo in spoštujejo novinarji, ki o Vatikanu poročajo vsakodnevno in na mednarodnih potovanjih potujejo na istem letalu kot papež. Zadnjih deset let je namreč delal na področju akreditacij in organizacije papeških potovanjih. Poleg italijanščine govori še angleško, špansko in francosko. Dejaven je tudi na področju dobrodelnosti. Že od študentskih let deluje v skupnosti Svetega Egidija, ki skrbi za uboge. V pogovoru za Vatican News je dejal, da danes svet informacij potrebuje predvsem jasno in transparentno uradno komunikacijo, ki bo prispevala k razumevanju sveta in okoliščin dogodkov.

Če je bila izbira Brunija s strani poznavalcev Vatikana nekako pričakovana, pa se zdi, da je njegovega namestnika oziroma bolje rečeno namestnico težje najti. Papež namreč na položaju vidi žensko. To funkcijo pa je po pisanju medijev več žensk že zavrnilo.

Zdajšnji začasni tiskovni predstavnik Alessando Gisotti bo postal desna roka uredniškega direktorja vatikanskih medijev. Novinarji mu priznavajo izjemno strokovno opravljanje dela. A kot je povedal v izjavi za javnost, so delovne obveznosti na taki funkciji preveliko breme za družinsko življenje – je oče dveh majhnih otrok – zato je že ob prevzemu funkcije povedal, da bo to le začasno.

Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...