Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Avbelj za Radio Ognjišče o novi predsednici Evropske komisije

Politika | 17.07.2019, 15:19 Petra Stopar

Oblikovanje predane komisarske ekipe je eden od prvih izzivov nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Države članice je po torkovem imenovanju znova pozvala, naj predlagajo kar najboljše kandidate za komisarje. Premier Marjan Šarec za Slovenijo predlaga veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča.

Izredni profesor za evropsko pravo na Fakulteti za državne in evropske študije Matej Avbelj ocenjuje, da se je predsednica Ursula von der Leyen v svojem nagovoru pred Evropskim parlamentom zelo dobro postavila tja, kjer je največ pričakovanj, to je v politično sredino.

»Odprla je vse teme, ki so za Evropsko unijo res ključne, od vladavine prava, okolja, ekonomije, humanitarnega vprašanja, torej azila, migracij, varnosti, geostrateške umeščenosti EU v prihodnosti,« je dejal. Vsem političnim skupinam v parlamentu in državam članicam pa je ponudila roko sodelovanja, zato si po Avbljevih besedah morda lahko obetamo, da bo Evropska komisija spet tisto, kar se od nje pričakuje, generator idej, ki zajemajo EU kot celoto.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.

Politika, Evropska Unija, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...