Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

AVDIO: Kaj bi sprožila ukinitev spovedne molčečnosti?

Svet | 15.07.2019, 12:19 Marjana Debevec

Po več državah se ob spolnih zlorabah v Cerkvi pojavljajo zahteve za ukinitev spovedne molčečnosti. To so z zakonom poskušali tudi v Kaliforniji, a je civilna pobuda zakon preprečila.

Civilna pobuda v Kaliforniji je na oblasti poslala 140 tisoč pisem, 17 tisoč elektronskih sporočil in na stotine telefonskih klicev ter tako preprečila zakon, ki bi v primeru spolne zlorabe ukinil spovedno molčečnost. Proti takšnemu zakonu so se zavzeli tudi muslimanski, pravoslavni in drugi krščanski voditelji. V skupni izjavi so obsodili napad na versko svobodo. »Država ne more in ne sme svojih civilno pravnih zakonov vsiljevat cerkvenemu pravnemu redu, še najmanj pa ko gre za spovedno molčečnost.

Zato nobena država ali katero koli sodišče ne more in nima pravice zahtevati prekinitev spovedne molčečnosti, v nobenem primeru. In to gre proti svobodi Cerkve, ki ne dobiva svojega zakonodajstva od nobene države, ampak od Boga,« je za naš radio povedal rektor Marijinega narodnega svetišča na Brezjah dr. p. Robert Bahčič. Vsako poseganje politike ali civilnega prava na področje spovedne molčečnosti namreč pomeni napad na svobodo Cerkve, ki svoje legitimnosti ni dobila od posameznih držav, temveč od Boga samega; takšno poseganje pa bi bila tudi kršitev verske svobode.

Sodobni človek po besedah p. Bahčiča potrebuje prostor, kjer bo lahko slišan, kjer bo lahko odprl vrata lastne vesti in kjer bo lahko prepričan, da je varovan in zaščiten, kar so poudarili tudi na vatikanskem simpoziju o spovedni molčečnosti. »Tak prostor je ravno spovednica. Izpostavljeno je bilo, da kdorkoli pristopi k spovedi, lahko izkusi pomirjujoče in zdravilne učinke brezpogojnega Božjega odpuščanja, obenem pa ima pravico do absolutne gotovosti, da bo to, česar se je spovedal znotraj zakramentalnega prostora, za vedno ostalo zapečateno, tudi po njegovi smrti,« še pravi p. Bahčič.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...