Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Novomašniki 2019 (foto: Rok Mihevc)
Novomašniki 2019

Novomašniki 2019

| 29.06.2019, 18:05 Matjaž Merljak

V Cerkvi v Sloveniji je letos šest fantov oz. mož starih od štiriindvajset do štirideset let posvečenih v duhovnike. To so: Sebastijan Tišler in Primož Lorbek iz mariborske nadškofije ter Gregor Bregar, Vito Urbanija, Rok Pogačnik in Tadej Ložar iz ljubljanske nadškofije. Od kod prihajajo? Kakšne so bile njihove družine? Kako so začutili Gospodov klic? Kdo jih je pri tem spremljal? Česa se najbolj veselijo in katero področja dela z ljudmi jim je najbližje? Kje in kdaj bodo imeli novo mašo in kaj so izbrali za novomašno geslo? V oddaji so nam povedali tudi, kateri svetnik jih najbolj navdihuje in katera je njihova najljubša knjiga, pesem in molitev.

Jaz sem s teboj (Apd 18,10)

Sebastijan Tišler
Sebastijan Tišler © Rok Mihevc
40-letni Sebastijan Tišler prihaja iz župnije Maribor - Tezno. Prihaja iz družine, ki je bila tradicionalno verna. Ima mlajša brata in sestro in tudi že dva nečaka. Prvič je začutil Boga - da je nekaj velikega in lepega, da vzbuja v njem željo po presežnosti - na začetku srednje kmetijske šole v Mariboru. Ko jo je opravil in po njej pripravništvo, se je zaposlil v kmetijski trgovini. Dve leti je bilo tako, nato se je vpisal na fakulteto in jo naredil.

Ko je iskal službo, se je zaposlil v Ljubljani, kjer je pomagal strankam. Po treh letih se je znašel na razpotju - spraševal se je, kako naprej. Odločil se je za romanje v Marijino svetišče, kjer je prvič v življenju slišal močan klic v srcu, da ga Bog vabi k hoji za njim. Po nekaj letih in rednem obiskovanju maš je začutil klic v duhovništvo. Potreboval je leto dni časa, da je to z duhovnim spremljevalcem prečistil. Ob vstopu v bogoslovje se je ustrašil, da bo najstarejši, a temu ni bilo tako. Šest let je hitro minilo, bilo je tudi nekaj duhovnih bojev, a svojo pot izroča Bogu. Trdo veruje, da je z njim.

Nova maša bo v nedeljo, 7. julija 2019, ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda na Teznu.

Stojte trdno v Gospodu (Flp 4,1)

Tadej Ložar
Tadej Ložar © Rok Mihevc
24-letni Tadej Ložar prihaja z obrobja Ljubljane, iz vasi Beričevo v župniji Dol pri Ljubljani. Delavska družina (trije mlajši bratje) je vpeta v župnijsko življenje: starša sta člana zakonske skupine, mama je pevka in je članica ŽPS. Od otroštva (prvega svetega obhajila) je ministrant, bil je tudi bralec božje besede. Hodil je na gimnazijo in nato v bogoslovno semenišče ter na teološko fakulteto. V domači družini so redno hodili k sveti maši in poklic duhovnika ga je privlačil.

Želja je ostala od osnovne šole, čeprav je vmes hotel postati tudi policist ali pa zgodovinar, saj je zelo radoveden. Razmišljal je tudi o družinskem življenju. Poudaril je, da je za rast duhovnih poklicev pomembna vloga družina - pri njih so o duhovnikih lepo govorili in jih spoštovali. Blizu sta mu zavetnik Sveti Juda Tadej in Tomaž More, ki je zgled trdnega in pokončnega moža, ki je znal vse povedati na miren in jasen način ter je borec za resnico.

Nova maša bo v nedeljo, 7. julija 2019, ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. Marjete Antiohijske v Dolu pri Ljubljani.

Da obrodite obilo sadu in postanete moji učenci (Jn 15, 8)

Vito Urbanija
Vito Urbanija © Rok Mihevc
25-letni Vito Urbanija je odraščal v Moravčah ob starejši in mlajši sestri. Pazila ga je stara mama v Tuštanju in sta se pogovarjala o zgodbah iz svetega pisma ter svetnikih. Bil je ministrant, animator, skavt ... Ker so doma blizu cerkve, je veliko časa preživel v župnišču. Ob vsem tem se je zgodaj, že med ministriranjem med delavniških mašah, pojavila misel, da bi bil duhovnik, pa tudi dober zgled domačega župnika Primožiča in Kancijana, ob katerih je tudi rastel.

Obiskoval je Škofijsko klasično gimnazijo, nato pa vstopil v semenišče. Po dveh letih študija na teološki fakulteti v Ljubljani je študij nadaljeval na Gregoriani v Rimu. Tam je spoznal veliko novih ljudi z vsega sveta, tako je bil tam tudi posvečen v diakona. Zadnje leto je bil na pastoralni praksi v Grosupljem, a po posvečenju bo odšel nazaj v večno mesto, da dokonča magisterij.

Nova maša bo v nedeljo, 7. julija 2019, ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. Martina v Moravčah.

Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali (Mt 5,8)

Gregor Bregar
Gregor Bregar © Rok Mihevc
36-letni Gregor Bregar je iz župnije Ljubljana - Šentvid je svoje novomašno geslo videl na grobu Magdalene Gornik, ki je imela vpliv v njegovem duhovnem življenju. Po gimnaziji je odšel na študij fizike in je pet let poučeval v Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu v Ljubljani. Eno leto je sam živel v stanovanju, kjer je imel precej časa za premišljevanje, branje in molitev. Med molitvijo rožnega venca je doživljal, da je Bog živ, da je navzoč v njegovem življenju, da ni sam.

Želel si je ustvariti družino, zato je bila odpoved temu težka, a ko je sprejel odločitev za Boga, je v sebi začutil veselje. Tudi njegov brat je duhovnik. Veseli se tega, da je z ljudmi, da jim lahko pomaga v odnos z Bogom, kar je največja sreča. Molitev rožnega venca je kot ograja, da ostaja povezan z Bogom.

Nova maša bo v nedeljo, 30. junija 2019, ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. Vida v župniji Ljubljana - Šentvid.

Vsi moji studenci so v tebi (Ps 87,7)

Rok Pogačnik
Rok Pogačnik © Rok Mihevc
26-letnemu Roku Pogačniku iz župnije Radovljica je bila že v otroštvu liturgija blizu, čeprav so ga k maši vozili in niti v družini niso veliko molili. Prvič je začel ministrirati, ko je bil v tretjem razredu in je pri stari mami videl delček v španski nadaljevanki, ko so nekega duhovnika ubili. Kot ministrant je videl in čutil, da domači župnik živi drugače, poglobljeno. Preobrat se je zgodil pri birmi, ko je ugotovil, da je Bog ti, da se lahko z njim pogovarja, da se lahko nanj zanese, da je vedno tam. Med obiskovanjem škofijske gimnazije v Zavodu sv. Stanislava je v pogovorih s sošolci začutil, kako ljudje Boga potrebujejo.

Začel je ugotavljati, kako velika stvar je evharistija, da je Bog tukaj med nami, da hoče priti v naše srce. Vzporedno s tem je začel ugotavljati, kako velika je sveta spoved. To ga je peljalo naprej v poti duhovništva. Dve leti in pol je študiral na Poljskem v okviru Erasmus izmenjave. V tem času je daleč stran od doma in zaledja spoznal samega sebe. Veseli ga kateheza in vse pastoralne stvari, čuti pa odpor do birokracije in obnavljanja stavb, mogoče to pride z leti, še hitro doda.

Nova maša bo v nedeljo, 30. junija 2019, ob 14. uri v župnijski cerkvi svetega Petra v Radovljici.

Vate zaupam, Gospod (Ps 31,15)

Primož Lorbek
Primož Lorbek © Matjaž Merljak
28-letni Primož Lorbek prihaja iz vasice Korenjak iz župnije Zavrč. Je edinec. Bil je ministrant, bralec, po birmi v času srednje gradbene šole v Mariboru se je oddalji od verskega življenja. V času gradbene fakultete je začel razmišljati o življenju in po koncu prvega letnika je študij prekinil.

Po razmišljanju in pogovorih z domačim župnikom je šel v v bogoslovje v Ljubljano, kjer je bil tri leta, nato pa preko programa Erasmus nadaljeval v Zagrebu. Spoznal je, da je Hrvaška bolj specifična na verskem področju. V zadnjem letu je bil na pastoralni praksi v Hajdini pri Ptuju. Najbolj ga veseli delo z mladimi.

Nova maša bo v nedeljo, 30. junija 2019, ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. Miklavža v Zavrču.

Novomašniki 2019
Novomašniki 2019 © Rok Mihevc

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...