Boštjan SmoleBoštjan Smole
 (foto: Rok Mihevc)

Z Ognjiščem nimamo težav

Slovenija | 26.06.2019, 13:37 Nataša Ličen

Te besede je izrekel mojster oddajničar, kot se je predstavil, gospod iz Maribora, ki se iz Štajerske pripelje na Krvavec, na svoje delovno mesto. V oddajniku skrbi za nemoteno delovanje.

Na planinski svet se je hitro privadil. Dostop je le pozimi težji, če ne gre drugače, pravi, pa smuči na noge. Poleti ga zjutraj že pred sončnim vzhodom prebudi žvenket kravjih zvoncev, kar je svojevrstna idila, smeje pripomni Viktor Bauer.

Čas v planinah hitro mine, morda poleti še toliko bolj zaradi hitrega menjavanja vremena in možnih neviht. Prav s slednjimi je veliko dela, saj mora biti njegovo oko ves čas na preži in preverjati dogajanje na nebu.

Izkušeno oko včasih bolj točno od radarja

»Imamo sicer radarske slike, pa vseeno se včasih lahko bolj zanesemo na svoja opažanja in še pravi čas preventivno raje izklopimo električno napeljavo in preklopimo na agregat.«

Razgledi z oddajniške točke na Krvavcu
Razgledi z oddajniške točke na Krvavcu © Nataša Ličen

Krvavec je osrednja oddajniška točka, eden od najpomembnejših oddajnikov v Sloveniji: »Oddajniški center Krvavec je gotovo eden glavnih, ker se od oddajnika signal deli na vzhod proti Kumu, Plešivcu in Pohorju, od tam napaja ostale »pretvorniške« točke. Signal pa s Krvavca potuje tudi proti zahodu, preko Nanosa do Belega križa, in tam napaja »pretvorniške« točke, ki so vezane na glavne oddajniške točke.«

Viktor Baver razlaga delovanje oddajniškega centra.
Viktor Baver razlaga delovanje oddajniškega centra. © Rok Mihevc

Včasih je 300 ljudi skrbelo za oddajniške točke

»Časi so se spremenili, včasih je bilo na Krvavcu osem ljudi, tri izmene po dva, zelo važen del ekipe je bila gospodinja. Nove tehnologije in zakonske odločbe so prinesle drugačno organiziranost dela. Zdaj izmeno lahko preživim sam, je pa vsak dan nekdo na Krvavcu. Številne oddajniške točke nimajo posadke, vodimo jih lahko iz doline preko daljinskih poti.«

Viktor Bauer razlaga delovanje oddajnika
Viktor Bauer razlaga delovanje oddajnika © Nataša Ličen

Vremenska postaja ARSA

»Vreme beležimo še ročno, postaja na Krvavcu pa je avtomatska. Ko se bliža nevihta, to sporočimo v dolino in se s sodelavci, dežurnim v Domžalah potem dogovorimo za pravočasni preklop na agregat, da ne bi prišlo do izpada elektrike zaradi morebitnega udara strel. Stolp oddajnika je visok 100 metrov. Celoten oddajniški sistem moramo imeti v glavi, da lahko takoj lociramo, kje je prišlo do napake in čim prej začnemo popravljati.«

Vzpon na stolp oddajnika
Vzpon na stolp oddajnika © Nataša Ličen

Doživel napad na oddajnik na Pohorju

»Pohorje so obstreljevali iz Maribora. Takrat, v času napada JLA, sem bil v službi na tej oddajniški točki. To niso bili prijetni dnevi. Pozorni smo bili na vsak še tako majhen šum ali zvok, ker oddajniške točke pač niso bile grajene z zaklonišči. V redu je, da se je vse izteklo tako, kot se je.«

Druga razgledna terasa z oddajniškega stolpa na Krvavcu
Druga razgledna terasa z oddajniškega stolpa na Krvavcu © Nataša Ličen

Dobrodošlica naši ekipi. Hvala g. Viktor.
Dobrodošlica naši ekipi. Hvala g. Viktor. © Nataša Ličen

Osupljive naprave
Osupljive naprave © Nataša Ličen

Viktor Bauer razlaga delovanje oddajnika
Viktor Bauer razlaga delovanje oddajnika © Nataša Ličen

Več o akciji Odgovorno na pot - varno na vrh!

Odgovorno na pot - varno na vrh!
Odgovorno na pot - varno na vrh! © ARO

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...