Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Počitnikarji (foto: Jure Sešek)
Počitnikarji

Deveta razglednica: Prišel je čas slovesa

| 23.06.2019, 07:10 Rok Mihevc

Ko je treba vrniti ključe stanovanja in se odpraviti na dolgo pot, je razumljivo, da se dan začne zgodaj. Tudi zajtrk je običajno prej, če je mogoče.

Sledi nalaganje prtljage na avtobuse, še zadnje formalnosti v recepciji, pogled na morje in slovo od kraja, ki je postal domač. To usodo delijo tudi počitnikarji, zbrani na 17. radijskih počitnicah v Kalabriji. Pot domov je dolga, a vračajo se po drugi poti. Najprej navzgor ob Jonskem morju do Taranta in potem prek pete italijanskega škornja do obale Jadranskega morja nekje v Apuliji, ki bo njihov spremljevalec do Benetk in še čez. Nedeljska maša bo tokrat v mestu Foggi, ki je od morja umaknjeno v celinski del. Cerkev Kronane Device Marije, katere začetki segajo v 12. stoletje, je kraj iskrenega čaščenja Jezusove matere.

Med drugo svetovno vojno in po njej, ko je bilo zgrajeno novo svetišče, se je češčenje, ki je v Napoleonovih časih precej zamrlo, močno okrepilo. Baziliko je leta 1987 obiskal sveti papež Janez Pavel II. Vožnja na poti domov je običajno dokaj pestra. Počitnikarji na avtobusu se že dobro poznajo, zadržanost prvih dni je mimo, pobud za petje, izmenjavo doživetij in vicev ne manjka. Tako bo preostali del poti do Ancone, kjer bodo prespali in še prej dobili večerjo, zagotovo hitro minil.

Z nami na poti je tudi Vzajemna zdravstvena zavarovalnica!

Vzajemna
Vzajemna © ARO

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.