Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Kalabrija (foto: Jure Sešek)
Kalabrija

Osma razglednica: Rossano, srednjeveška prestolnica Kalabrije

22.06.2019, 07:10 Rok Mihevc

Turistično naselje Futura Club Itaca je postalo domače vsem počitnikarjem, a žal se bo treba posloviti. Na enem koncu dvorana, kjer se zbirajo pri maši, na drugem restavracija in nedaleč stran amfiteater, kjer se odvijajo večerni dogodki.

Naselje obdajajo nasadi ter vrsta zaselkov in vasi. Prvo večje mesto Rossano je oddaljeno dobrih deset kilometrov. Na poti na izlete so se počitnikarji nekajkrat peljali mimo, zato še nekaj besed o njem. Mesto je sestavljeno iz starega dela, ki stoji na vzpetini nad ravninskim delom in novimi naselji ob glavni cesti, ki vodi skozenj. Rossano je že od nekdaj samostojna škofija. V srednjem veku je bila to prestolnica bizantinske Kalabrije. Eden od zavetnikov mesta je Nil Rossanski. V škofijskem muzeju hranijo Rossanski kodeks – evangelistarij iz 5. oziroma 6. stoletja, ki je prišel z Bližnjega Vzhoda, verjetno iz Antiohije. Kodeks, ki ima 188 listov, vsebuje Matejev in Markov evangelij ter pismo Evzebija iz Cezareje.

Besedilo v grščini je napisano z zlato in srebrno pisavo, kodeks pa ima tudi petnajst miniatur, ki prikazujejo dogodke iz Jezusovega življenja. V Rossano ga je prinesel menih, ki se je pred Arabci zatekel v ta kraj. Mesto vredno ogleda, čeprav zanj ni bilo posebej načrtovanega časa. Zato so si ga nekateri ogledali kar sami. Morda jih še kdaj pot zanese v te kraje in takrat bo čas tudi za to. Nocoj je na vrsti večer, ki ga pripravljajo gostitelji, vse pa čaka tudi pakiranje.

Z nami na poti je tudi Vzajemna zdravstvena zavarovalnica!

Vzajemna
Vzajemna © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...