Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tone Gorjup
Kalabrija (foto: Jure Sešek)
Kalabrija

Osma razglednica: Rossano, srednjeveška prestolnica Kalabrije

22.06.2019, 07:10 Rok Mihevc

Turistično naselje Futura Club Itaca je postalo domače vsem počitnikarjem, a žal se bo treba posloviti. Na enem koncu dvorana, kjer se zbirajo pri maši, na drugem restavracija in nedaleč stran amfiteater, kjer se odvijajo večerni dogodki.

Naselje obdajajo nasadi ter vrsta zaselkov in vasi. Prvo večje mesto Rossano je oddaljeno dobrih deset kilometrov. Na poti na izlete so se počitnikarji nekajkrat peljali mimo, zato še nekaj besed o njem. Mesto je sestavljeno iz starega dela, ki stoji na vzpetini nad ravninskim delom in novimi naselji ob glavni cesti, ki vodi skozenj. Rossano je že od nekdaj samostojna škofija. V srednjem veku je bila to prestolnica bizantinske Kalabrije. Eden od zavetnikov mesta je Nil Rossanski. V škofijskem muzeju hranijo Rossanski kodeks – evangelistarij iz 5. oziroma 6. stoletja, ki je prišel z Bližnjega Vzhoda, verjetno iz Antiohije. Kodeks, ki ima 188 listov, vsebuje Matejev in Markov evangelij ter pismo Evzebija iz Cezareje.

Besedilo v grščini je napisano z zlato in srebrno pisavo, kodeks pa ima tudi petnajst miniatur, ki prikazujejo dogodke iz Jezusovega življenja. V Rossano ga je prinesel menih, ki se je pred Arabci zatekel v ta kraj. Mesto vredno ogleda, čeprav zanj ni bilo posebej načrtovanega časa. Zato so si ga nekateri ogledali kar sami. Morda jih še kdaj pot zanese v te kraje in takrat bo čas tudi za to. Nocoj je na vrsti večer, ki ga pripravljajo gostitelji, vse pa čaka tudi pakiranje.

Z nami na poti je tudi Vzajemna zdravstvena zavarovalnica!

Vzajemna
Vzajemna © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto) Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva ...