Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Kalabrija (foto: Jure Sešek)
Kalabrija

Osma razglednica: Rossano, srednjeveška prestolnica Kalabrije

22.06.2019, 07:10 Rok Mihevc

Turistično naselje Futura Club Itaca je postalo domače vsem počitnikarjem, a žal se bo treba posloviti. Na enem koncu dvorana, kjer se zbirajo pri maši, na drugem restavracija in nedaleč stran amfiteater, kjer se odvijajo večerni dogodki.

Naselje obdajajo nasadi ter vrsta zaselkov in vasi. Prvo večje mesto Rossano je oddaljeno dobrih deset kilometrov. Na poti na izlete so se počitnikarji nekajkrat peljali mimo, zato še nekaj besed o njem. Mesto je sestavljeno iz starega dela, ki stoji na vzpetini nad ravninskim delom in novimi naselji ob glavni cesti, ki vodi skozenj. Rossano je že od nekdaj samostojna škofija. V srednjem veku je bila to prestolnica bizantinske Kalabrije. Eden od zavetnikov mesta je Nil Rossanski. V škofijskem muzeju hranijo Rossanski kodeks – evangelistarij iz 5. oziroma 6. stoletja, ki je prišel z Bližnjega Vzhoda, verjetno iz Antiohije. Kodeks, ki ima 188 listov, vsebuje Matejev in Markov evangelij ter pismo Evzebija iz Cezareje.

Besedilo v grščini je napisano z zlato in srebrno pisavo, kodeks pa ima tudi petnajst miniatur, ki prikazujejo dogodke iz Jezusovega življenja. V Rossano ga je prinesel menih, ki se je pred Arabci zatekel v ta kraj. Mesto vredno ogleda, čeprav zanj ni bilo posebej načrtovanega časa. Zato so si ga nekateri ogledali kar sami. Morda jih še kdaj pot zanese v te kraje in takrat bo čas tudi za to. Nocoj je na vrsti večer, ki ga pripravljajo gostitelji, vse pa čaka tudi pakiranje.

Z nami na poti je tudi Vzajemna zdravstvena zavarovalnica!

Vzajemna
Vzajemna © ARO

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.